Det som brukar kallas ruggade telefoner, det vill säga smartphones som är designade för att klara tuffare och mer riskfyllda miljöer är kanske ingenting som den vanliga konsumenten skulle välja när det dags att byta upp sig.

Men för många företag är prioriterat att deras anställda har telefoner som klarar till exempel extrema temperaturer, stötar eller fall. Därför finns det också en marknad för ett företag som Google här med sitt mobila operativsystem Android.

Nu meddelar Google också att de utökar sitt företagsprogram Android Enterprise Recommended (där de rekommenderar Android-baserade företagsenheter och tjänster) till att också omfatta extra tåliga mobiler – och i stället för Samsung och Huawei heter tillverkarna här Zebra, Honeywell, Sonim, Point Mobile och Datalogic. Även Panasonic kommer inom kort att ingå i det här programmet.

Läs mer: 5 annorlunda smartphones - som bevisar att innovation råder i branschen

Det här uppmärksammas av nyhetssajten Techcrunch.

Och med tanke på tillväxten på marknaden är det inte konstigt att Google gör en satsning här. Analysföretaget IDC förväntar sig att marknaden för Android-baserade ruggade enheter växer med 23 procent varje år den närmaste femårsperioden.

Minimikraven för enheterna är bland annat att de har stöd för Android 7+, 16GB lagring och 2GB ram.

”Lanseringen är en fortsättning på vår satsning för att förbättra företagsupplevelsen för våra kunder”, kommenterar Google.