Förr i tiden var det enklare att förstå hur lång support en kund fick när de köpte operativsystemen och andra produkter från Microsoft: fem års full support inklusive uppdateringar, och efter det fem år med endast säkerhetsuppdateringar.

Numera, efter introduktionen av “Windows-som-tjänst”, gäller andra regler. Med licensmodellen Semi-Annual Channel får kunderna två större uppdateringar varje år, vars versioner numreras med år och månad. till exempel 1803 för den version som släpptes i mars 2018. Dessa större uppdateringar får sedan 18 månader med säkerhetsuppdateringar, men den tiden förlängs nu till 30 månader, skriver Ars Technica.

Läs också: Nu är det klart när nästa stora uppdatering till Windows 10 släpps

För organisationer som inte kan eller vill gå in i SAC-planen finns fortfarande den traditionella planen kvar som Long-term Servicing Channel. Nya versioner av Windows, Office och Windows Server släpps var tredje år med fem plus fem års support.

Microsoft motiverar den förlängda supporten med att företagskunderna fortfarande behöver säkerställa att deras interna system och tredjeparts-beroenden kan hantera SAC-modellen. Förlängningen gäller Windows 10 och Windows Server.