Din laptop är inte lika säker som tidigare, ens om du krypterat hårddisken med Bitlocker (Windows) eller Filevault (Mac), skriver TechCrunch. Om du tappar bort din laptop, eller om den blir stulen, har det hittills känts tryggt att informationen på hårddisken i vart fall är krypterad och ingen kan komma åt informationen.

Läs också: British Airways hackades med 22 rader kod

Men på onsdagen avslöjade F-Secure att de upptäckt en svaghet i den inbyggda mjukvaran (firmware) på i stort sett alla moderna laptops. Attacken bygger på den äldre så kallade cold boot-attacken, som hackare använt länge för att komma åt information på avstängda laptops. Men moderna datorer ska därför se till att minnet skrivs över med slumpdata innan de stängs av. Forskarna på F-Secure, Olle Segerdahl och Pasi Saarinen, har kommit på ett sätt att stänga av överskrivningsprocessen så att cold boot-attacken kan användas i alla fall.

– Det tar några extra steg, säger Olle Segerdahl, men svagheten är enkel att utnyttja, och det skulle förvåna honom om inte säkerhetshålet redan är känt av hackergrupper.

Efter att forskarna klurat ut hur överskrivningsprocessen fungerar tog det dem några timmar att bygga ett proof-of-concept-verktyg som hindrade den inbyggda mjukvaran att skriva över minnet. Därifrån var det, enligt forskarna, en smal sak att montera volymen med hjälp av diskkrypteringsnycklarna och läsa ut känsliga data som lösenord och andra kryptonycklar. Forskarna kunde, enligt egen utsago, få ut vad som helst som råkade finnas i minnet.

Läs också: Hackare kan stjäla en Tesla på några sekunder

F-Secure har kontaktat de berörda leverantörerna Microsoft, Apple och Intel innan de släppte sin upptäckt publikt, men det är inte mycket varken de eller en användare kan göra för redan sålda datorer; Microsoft rekommenderar att använda en pin-kod vid uppstart, men det fungerar tyvärr inte för Home-versionerna av Windows.

För Apples del påverkar svagheten inte datorer med T2-chippet, men de rekommenderar ändå lösenord för den inbyggda mjukvaran. Alla andra Mac:ar är dock i farozonen. Intel har hittills valt att inte kommentera.