Ingen skulle komma på tanken att släppa ut självkörande bilar utan att de är utrustade med en räcka sensorer och kameror som gör att bilen kan hålla reda på sin position på vägen och undviker kollisioner. Tekniken har nu även kommit till drönare tack vare det svenska företaget Everdrone som utrustat sin drönare med sju stycken Intel Realsense-kameror.

Kamerorna skickar data till drönarens dator som bearbetar fem gigabyte data per minut och skapar en 3d-bild av omgivningen i 360°. Drönaren kan, enligt Everdrone, flyga och landa med hög precision och undvika kollisioner, även i miljöer där gps inte kan användas.

Läs också: Självstyrande segelbåt lyckades korsa Atlanten

– Mängden högupplöst realtids-djupdata som vi har tillgång till i systemet saknar motstycke i drönarsammanhang. Den ger oss möjligheten att navigera drönaren säkert med extremt hög responsivitet och precision. Detta ger i sin tur förutsättningar för intelligent, autonomt beslutsfattande i systemet, säger Maciek Drejak, teknisk chef på Everdrone.

Drönaren får än så länge hålla sig inom företagets testanläggning, men under kommande 12 månader kommer Everdrone genomföra mer realistiska tester i samarbete med Räddningstjänsten i Storgöteborg och Innovationsplattformen Västra Götalandsregionen.