Den typiske utvecklaren är en vit, heterosexuell, bipolär man utan barn, som går upp på morgonen, har hög moral, och lägger mycket av sin fritid på öppen källkods-projekt.

Åtminstone om man ska tro det bland utvecklare ytterst populära forumet Stack Overflow, som varje år utför en stor undersökning bland utvecklare. Undersökningen söker svar på både tekniska frågor, men även “mjukare” frågor som trivsel, utbildning, och framtidsutsikter, och samlar svar från utvecklare i hela världen.

Läs också: 7 sätt att bli en bättre programmerare

Även i år har Stack Overflow lagt till nya ämnen, och många av resultaten är väldigt intressanta. Bland annat visar undersökningen att:

Devops och maskininlärning är mycket viktiga trender inom it-industrin. Språk och ramverk inom associerade till dessa områden är på uppåtgående, och de som arbetar inom dessa områden kan begära de högsta lönerna.

Mycket få utvecklare skulle gå med på att skriva oetisk kod, eller känner att de inte behöver ta ansvar för vad de är med och utvecklar, men förutom det tycker många att det är en knepig gråskala. Utvecklare vet inte hur de skulle gå tillväga för att rapportera oetiska kodprojekt, och har olika åsikter om vem som egentligen borde bära ansvaret.

Läs också: 7 steg till bättre kodgranskning

AI är populärt bland utvecklare och de flesta ser positivt på tekniken, men är oense om vad som utgör de största riskerna.

Python trendar uppåt och går om C#, och gick även om PHP i fjor. Det mest populära språket är dock fortfarande Javascript.

När det kommer till att utvärdera nya jobbmöjligheter skiljer det sig åt mellan könen. Kvinnor prioriterar företagskultur och personlig utveckling, medan män prioriterar lön möjlighet att arbeta med specifika teknologier.