Uttalandet var en del av ett normalt tillkännagivande av hur utvecklingsarbetet fortskrider med den senaste versionen av Linux-kärnan (4.19. RC4). Dessa tillkännagivanden kommer regelbundet och brukar vara ganska torra och sakliga. Men den här gången lade Torvalds till en lång utläggning om sitt beteende samt att han tar en paus från arbetet som samordnare, skriver Techradar.

Det har länge varit en offentlig hemlighet att Torvalds är något av en excentriker utrustad med ett humör som lämnar en del i övrigt att önska, och han är känd för att kunna vara både brutal och personlig. Torvalds har nu kommit till insikt om sitt beteende och skriver i uttalandet att ”jag är inte en emotionellt empatisk person, vilket inte kommer som en överraskning för någon. Allra minst mig själv. Att jag har misstolkat människor och i åratal inte förstått hur dåligt jag bedömt situationer, och skapat dålig stämning, är inte bra.”

Läs också: Torvalds sågar Intels patchar mot Meltdown och Spectre: ”f*cking insane” 

Enligt Torvalds konfronterades han av flera medlemmar i Linux utvecklingsgrupp om hans ”livslånga emotionella oförstående. Mina flippade attacker i e-post som varit oprofessionella och opåkallade. Speciellt när det blev personligt. I min strävan efter en bättre patch tyckte jag att det kändes riktigt. Nu vet jag att det inte var okej, och jag är uppriktigt ledsen.”

Linus Torvalds lovar dock att hans frånvaro inte kommer att bli långvarig. ”Detta är inte någon slags utbrändhet, jag behöver bara hålla mig borta ett tag. Jag känner inte att jag inte vill fortsätta underhålla Linux. Tvärtom. Jag vill verkligen fortsätta det projekt jag arbetat med i nästan tre decennier.”

Läs också: Bott twittrar svordomar från Github

Greg Kroah-Hartman blir den som tillfälligt tar över ratten under Torvalds frånvaro.

Linus Torvalds hela uttalande finns här.