I går presenterade Microsoft nya applikationer som bygger på AI och AR, förstärkt verklighet, inom den företagsinriktade programvaran Dynamics 365 (även om Microsoft självt föredrar att prata om ”blandad verklighet”).

Framför allt innebär det här att AR-hjälmen Hololens introduceras för företagen. Genom den här hjälmen och två AI-applikationer som de kallar Dynamics 365 Layout och Dynamics 365 Remote Assistant ska kollegor på företag föras samman, utan att de behöver befinna sig på samma plats.

Läs mer: Nu kommer Microsofts Hololens till Sverige

Som ett exempel på användningsområde tar Microsoft oljebolaget Chevron som kopplar samman experter med arbetare ute på fältet – vilket gör att de bland annat kan minska restiden för de anställda.

I ett blogginlägg skriver Microsoft:

”Tidigare krävdes det att flyga in en inspektör från Houston till en anläggning i Singapore en gång i månaden för att kontrollera utrustning. Nu kan det göras inspektioner vid behov genom Dynamics 365 Remote Assist, och man kan då identifiera problem eller ge godkännanden direkt.”

Microsoft presenterar också en rad applikationer som de kallar ”Dynamics AI” för försäljning, kundvård och marknadsinsikt. Dessa kommer ut på marknaden nästa månad. De här ska samla in data och förse den med intelligens, som sedan ska hjälpa till med beslutsfattandet. Den här lanseringen är en tydlig kontring på att rivalen Salesforce också lagt in flera AI-funktioner i sina molnbaserade kundvårdsprogram.