Är du intresserad av AI bör du lägga namnet Pingtouge på minnet. Pingtouge är det kinesiska smeknamnet på den lilla men aggressiva honungsgrävlingen, och tillika namnet på Alibabas nyskapade dotterbolag, som ska inrikta sig på att utveckla AI-kretsar. Detta meddelade Alibaba under en konferens nyligen. Den första kretsen, Ali-NPU, är utvecklad av företagets interna utvecklingsavdelning Damo Academy R&D. Tidigare i år köpte Alibaba system-krets-leverantören C-Sky Microsystems för att öka sin kapacitet inom kretsproduktion, skriver The Register.

Läs också: Infrastruktur ökar med 30 procent i molnet

Användningsområdet kommer främst att vara bild- och videoanalys, vilket är stekhett i ett av de hörn i världen som har flest övervakningskameror. Pingtouge ska specialisera sig på neurala nätverk, och enligt den kinesiska tidningen Global Times planeras de första kretsarna att lanseras under andra halvåret 2019.

Alibabas grundare, Jack Ma Yun, säger i ett uttalande att utvecklingen av AI-kretsarna “inte är för att konkurrera, utan för allas bästa”. Jack Ma har tidigare uttryckt oro för Kinas beroende av amerikansk teknik, särskilt efter att ett amerikanskt embargo mot ZTE fick nätverks- och telekomföretaget att, enligt egen utsago, förlora 790 miljoner dollar.

Nyheten om Alibabas AI-planer kommer nästan samtidigt som Kinas styre uttryckt en mer öppen attityd till AI. Kinas president Xi Jinping skrev nyligen i ett brev till World Artificial Intelligence Conference i Shanghai att den accelererande AI-branschen kräver “fördjupat samarbete och gemensamma diskussioner stater emellan” om frågor gällande lagstiftning, säkerhet, arbetsmarknad, etik och ledning.

Läs också: Gartner lyfter fram Amazon och Microsoft i molnet – Oracle och IBM på efterkälken

På samma konferens framträdde kinas vice premiärminister och uttalade att Kinas regering uppmuntrar “zero-to-one”-forskning och utveckling inom AI, och att Kina tänker öka sina ansträngningar att försvara sina immateriella rättigheter inom samma område.