Microsoft meddelar idag att nya Office 2019 finns tillgänglig för företag med volymlicenser. Det är en långtidslicensierad version för lokal installation som betalas med en engångssumma. Nya Office 2019 fungerar enbart på Windows 10, alltså inte Windows 7 eller 8.1, samt de tre senaste versionerna av Mac OS X, det vill säga den nyligen utkomna 10.14, och 10.13 och 10.12, skriver Ars Technica.

Office 2019 inkluderar uppdaterade versioner av Word, Excel, PowerPoint och Outlook. På Windows inkluderar paketet även Publisher, Access, Project och Visio. De senare applikationerna innehåller inga nyheter förutom underhåll. OneNote följer inte med överhuvudtaget; det är Windows 10 UWP som gäller, men de som köper Office 2019 kan ändå installera OneNote 2016 separat, om de vill.

Läs också: Microsoft kapitulerar – Windows 7 får support även efter 2020

Microsoft vill gärna påskina att de fyra huvudapplikationerna är nya, men de nya funktionerna har redan funnits ett tag för prenumeranterna av Office 365. Dit hör till exempel PowerPoints stöd för 3d-modeller, och Excels stöd för 2d-kartor finns redan i Office ProPlus. Office 2019 är helt enkelt en ögonblicksbild av senaste versionen av Office 365. Den kommer att uppdateras med bugg- och säkerhetsfixar, men inga nya funktioner.

Supportlivscykeln är för 2019 kortare än normalt. Världen har vant sig vid de traditionella fem + fem åren, men nu ger Microsoft bara två års förlängd säkerhetssupport, alltså totalt sju år.

Läs också: Microsoft släpper på begränsningar i Office 365

Office 2019, som installeras lokalt, och Office 365, som lever i molnet, är menade att leva parallellt, men det är tydligt att Microsofts fokus ligger på Office 365. Det märks inte minst för att installationsprogrammet nu är en lokal version av Click-to-Run (C2R) som annars används för Office ProPlus, istället för ett traditionellt MSI-paket. Den stora skillnaden mot den normala versionen av C2R är att Office 2019 kommer att kunna använda lokala filer för installation och uppdateringar, istället för uppdateringar från molnet, allt för att hålla Office 2019 molnfri och i linje med långtidslicensen.