Nyheterna haglar från Microsofts konferens Ignite denna vecka. Företaget gav ut en 27-sidig broschyr med alla nyheterna, men Techcrunch har sammanfattat de sju viktigaste för dig att hålla reda på.

1. Microsoft, SAP och Adobe gaddar ihop sig kring data­portabilitet inom CRM-system, med en tydlig udd mot Salesforce. Meningen är att skapa en gemensam datamodell som ska underlätta för kunderna att behandla och flytta data mellan system, och i slutändan förenkla analys av dessa data. Microsoft hoppas förstås att analyserna ska köras i deras Azure-moln.

2. Som Techworld skrev i en artikel igår ska Microsoft införa stöd för lösenordsfri autentisering av applikationer mot Azure Active Directory (AD). Autentiseringen nyttjar mobilappen Microsoft Authenticator (IOS och Android) för tvåfaktors­autentiseringen liksom tidigare, men istället för lösenord och en engångskod blir det nu stöd för ”något du har”-principen i kombination med biometri (fingeravtryck) eller pin-kod.

3. Microsoft Virtual Desktop låter dig nu köra virtuella desktop-maskiner med Windows 10 i Azure. Det har tidigare fungerat med tredjeparts­system, till exempel från Citrix, men nu kommer alltså Microsoft med en egen lösning där företag och organisationer kan köra Windows 10 i molnet.

Läs också: Salesforce släpper Powerpoint-utmanare

4. Office berikas med ett antal smarta AI-verktyg, som Ideas. Till exempel kommer användarna att föreslås en layout för Power Point-presentationer eller få tips om intressanta data i ett Excel-ark. Excel ska även få ett par nya AI-funktioner som hjälper användaren dra in data från tredjepart­skällor. Och Microsoft har utvecklat ett sökverktyg som söker data över många källor i organisationers nätverk.

5. Andra kvartalet 2019 kommer nästa generation av Surface Hub, Microsofts stora whiteboard­skärm.
Surface Hub 2, som den heter, mäter 50 tum och är både tunnare och lättare än föregångaren. Längre fram, under 2020, släpps Surface Hub 2X, som kommer att stödja funktioner som tiltning och rotation.

6. Mer AI, nu i ”Slack-dödaren” Microsoft Teams. Teams kommer att begåvas med en funktion, baserad på maskininlärning, som suddar ut bakgrunden i video-chattar så att du inte behöver oroa dig för att avslöja företags­hemligheter på white­boarden eller skämmas för ditt skrivbord fullt med pizza­kartonger. Dessutom ska Teams automatiskt kunna transkribera dina möten till text.

Läs också: För andra gången köper Slack en omtyckt tjänst – för att lägga ner den

7. Digitala tvillingar är hett. Det rör sig om avancerade simuleringar av till exempel IoT-system, och poängen är att företag kan torrsimma sina IoT-system och testa och utvärdera lösningarna innan de får möta verkligheten.

IoT

Microsoft Azure Digital Twins är ett system för IoT-simulering packat och klart i molnet. Många organisationer har tidigare byggt sina egna tvilling­system på Azure, men Microsoft menar att med Azure Digital Twins blir det mycket lättare att komma igång, och billigare. Med initiativet hoppas Microsoft att fler kommer att köra även sina skarpa IoT-system på Azure-plattformen.