Snabbare Ethernet står i centrum den här veckan på ECOC, European Conference on Optical Communication i Rom, där leverantörer som Arista, Cisco och Huawei visar upp utrustning för framtidens nätverk.

Såväl Ethernet Alliance som MSA, 100G Lambda Multisource Agreement-gruppen, är där och visar hur de snabbar upp nätet. Ny teknik som kapacitetsstarka växelchipp, nya kontaktformatet QSFP-DD och signaltekniken PAM4 (pulsamplitudmodulering med 4 nivåer) gör utvecklingen möjlig.

Ethernet Alliance demar en av de bredaste uppställningarna någonsin av 400 gigabit-optik, med det senaste inom PAM4-teknik vad gäller både optik och elektronik. Routrar, växlar, aktiva optiska kablar, kontakter och test- och mätutrustning visas upp.

Läs också: Raspberry Pi – se upp! Här är 6 utmanare till den populära minidatorn

I deras demo körs Ethernet med hjälp av PAM4 i hastigheter på 200 och 400 gigabit/sekund över avstånd från 100 meter upp till 40 kilometer.

– Ethernet når längre och går snabbare än någonsin. Det händer så mycket spännande nu, som framstegen inom PAM4-teknik, säger John D’Ambrosia, ordförande i Ethernet Alliance i ett uttalande.

I ett blogginlägg skriver Ciscos Mark Nowell att MSA demonstrerar interoperabilitet mellan 100G- och 400G-optik helt baserat på optisk teknik för 100 gigabit per våglängd. Här finns det optiska moduler från ett flertal leverantörer i formaten QSFP28 och QSFP-DD. Cisco visar upp Nexus-växlar med olika moduler inkopplade och trafiken flödande.

De här demonstrationerna följer tätt efter den ”Ethernet Alliance Plugfest” som hölls i augusti på University of New Hampshires Interoperability Laboratory i Durham, där allsköns gränssnitt och utrustning för 25G, 50G, 100G och 400G testades med framgång, från leverantörer som Arista, Cisco, Juniper och Intel.

– Standardutvecklingen den senaste tiden för hastigheter på 50G till 400G driver innovation i hela Ethernet-ekosystemet, så vi ser mängder av ny teknik börja bli redo för marknaden. Interoperabilitet är livsviktigt för Etherhet, så det gäller för branschen att ta vara på möjligheterna att testa sina lösningar innan de lanseras, säger D’Ambrosia.

Läs också: Kolla, en Windows 10-dator som ryms i fickan

Universitetslabbet i New Hampshire öppnade i september en testtjänst för de nya IEEE-standarderna 802.3bs och 802.3cd. Leverantörer kan testa om de följer standard elektriskt och optiskt, och ska i framtiden även kunna testa sin interoperabilitet.

Och i juli gav Juniper 400G-utvecklingen en knuff framåt med en omfattande roadmap över hur de ska flytta över sina WAN-, datacenter- och storföretagsprodukter till 400G.

En rapport från analyshuset Dell’Oro spår att 400 gigabit Ethernet kommer att stå för en femtedel av omsättningen inom datacenterväxlar år 2020. Höghastighets-Ethernet (100G, 200G, 400G och 800G) spås driva på marknaden rejält de närmaste fem åren.

– Från 2020 eller 2021 väntar vi oss nästa uppgraderingscykel med leveranser av 800G-portar, säger Dell’Oros Sameh Boujelbene.