Här ska vi titta på en mjukvara från Neverware, Cloudready Enterprise Edition, som omvandlar en gammal Mac eller Windows-pc till en Chromebook. Företagsversionen kostar 49 dollar om året, men du kan prova den gratis i tre veckor. En kontrollpanel för administration ingår i företagsversionen. Det finns också en skolversion som är billigare och en hemversion som är gratis.

Du behöver:

• 1 gammal dator
• Internetuppkoppling
• 1 tom usb-disk/usb-sticka på 8 gigabyte eller mer
• Cirka 30 minuter.

Vi ska titta på hur du konverterar en Windows-pc, men Cloudready kan även göra en Chromebook av en Mac.

1. Kom igång

Cloudreadys Certified Model Finder
89 olika Dell-system finns med på listan.

Börja med att kolla om din dator finns med på Cloudreadys lista över kompatibla system. Hundratals modeller finns med på listan.

Om du inte hittar din dator där kan du prova ändå. Det brukar ofta fungera.

Läs också: Grattis Chrome 10 år! Men minns du hur allting började?

OBS: Innan du kör igång – installationen kommer att formatera över dina data, så se till att du har kopierat över allt du vill ha kvar till någon annan dator eller disk.

2. Hämta mjukvaran

Du kan ta hem mjukvaran med en annan dator än den du ska göra om till Chromebook. Använd en pc med Windows 7 eller nyare.

Skärmdump

Gå till Neverwares nedladdningssida och fyll i uppgifterna. Acceptera användaravtalet och välj ett lösenord. Du behöver det lösenordet senare. Läs gärna igenom installationsguiden så du vet vad som väntar.

Skärmdump
Nätverkscheck: Allt grönt.

Cloudready är beroende av internetuppkoppling och måste kolla att de egna servrarna fungerar. Därför klickar du på ”Check Network”, och om allt ser okej ut klickar du på ”Next: Build the Installer”.

3: Skapa installationsmedia

Klicka på ”Download USB Maker” för att ta hem installationsfilen som skapar en usb-drive som du sedan anväder för installationen. Installationsfilen är 42 megabyte.

Klicka på ”Next” i nedre högra hörnet, skriv in epostadress och lösenord och välj 32- eller 64-bitarsversion.

Dialogruta
Kör installationsfilen för att skapa installationsmedia.

Klicka på ”Next” igen och sätt i den usb-disk du vill använda. Klicka på ”Next” för att ladda ner mjukvaran från Cloudredy. Mjukvaran packar upp en komprimerad systemavbild och skriver den till usb-disken. Processen tar kanske 15 minuter.

Klicka på ”Finish”.

4. Dags att ”konvertera” datorn. Men först ...

Koppla i usb-disken i den dator du vill konvertera, sätt på datorn och gå in i dess bios eller bootmeny.

BIOS
Ett exempel på bootinställningar i bios. ”Removable device”, alltså en usb-disk, ligger först i listan och används i första hand.

Se till att bootinställningarna är satta så att datorn bootar från usb i första hand. Du kan också behöva stänga av ”Secure Boot” och liknande funktioner som stoppar uppstart från externa enheter. Du kan alltid ställa tillbaka bios-inställningarna när du är klar med installationen.

5: Installation

Skärmdump
Välj språk och koppla upp dig på nätverket.

Starta om datorn så laddas Cloudredy-mjukvaran från usb-disken. Den ber dig välja språk och koppla upp dig på ett nätverk. Gör det.

Skärmdump

Sedan klickar du på ”Install Cloudready”. Installationen bör ta runt tio minuter.

6. Välkommen till Chrome

När datorn stänger av sig är installationen klar. Ta ut usb-disken och starta datorn. Den kommer återigen att be dig koppla upp dig på nätverket, och sedan uppdaterar den sig.

Läs också: Rykte: Chromebook ska få Windows 10-läge

Sedan ska din Chromebook vara klar att använda. Den ber dig logga in på ett Google-konto. Användargränssnittet ser ut som på vilken Chromebook som helst förutom att Chrome-ikonen är blå istället för gul, röd och grön.

Skrivbord
Din Chrome-ikon är blå istället för den vanliga gul-grön-röda.

En Cloudready-dator är inte riktigt en fullödig Chromebook. Den kan inte köra Android-appar, du kan inte logga in som supervisor, och en del funktionalitet saknas. Du kan inte heller ”powerwasha” datorn för att ta bort alla användardata, utan i så fall får du installera om från usb-disken igen.

I övrigt är den som en vanlig Chromebook.

Skärmdump
Neverwares kontrollpanel för företagsversionen.

Med företagsversionen av Cloudready (Enterprise Edition) får du tillgång till en en kontrollpanel för it-proffs. Här kan du till hålla koll på användare och Cloudready-licenser.

Företagsversionen är gratis att prova i tre veckor, sedan kostar den 49 dollar om året. Det finns som sagt också en skolversion som är billigare och en hemversion som är gratis.

Kanske kan du andas lite liv i någon gammal burk – eller varför inte ta chansen att prova en Chromebook utan att köpa någon ny dator?