Cirka en miljard människor använder webbläsaren Chrome, och till den finns det 180 000 tillägg som hjälper oss med saker som annonsblockering, rättstavning, lösenordshantering med mera.

Google har en öppen inställning till utvecklare och uppmuntrar dem att utveckla nya tillägg, men baksidan är att det smyger sig in farlig kod i form av spionprogram, krypto-grävare, kontotjuvar och annat elände. Google har uppmärksammat detta problem tidigare och kommit fram till att närmare 10 procent av alla tillägg är dåliga eller farliga.

Nu kommer Google ställa hårdare krav på tilläggen. Framför allt handlar det om att ge användarna mer kontroll över vad tillägget får göra och hur mycket av datorns resurser det får ta upp. Det rapporterar Cnet.

Google kommer att begränsa utrymmet för tillägg som vill skräddarsy webbsidor så att dessa endast fungerar på vissa sidor, plus att användaren ska ha möjlighet att avgöra när de ska få köras, genom att ge tillstånd varje gång.

Googles granskningsprocess för Chrome-tillägg
Foto: GoogleGoogles granskningsprocess för Chrome-tillägg

Tillägg som tar sig stora friheter med din webbläsare kommer att nagelfaras hårdare av Google, och man kommer att stoppa tillägg vars kod inte kan granskas tillräckligt om utvecklaren försöker dölja delar av koden.

Vidare kommer Google att från och med 2019 kräva tvåfaktorsautentisering för utvecklare, för att göra det svårare att kapa utvecklarnas konton på Chrome Web Store och på det sättet sprida farliga versioner av tillägg.

Ytterligare en åtgärd som kommer under 2019 är att Google kommer att bli petigare med dokumentationen av tilläggen. Speciellt ska utvecklarna redovisa vilka åtkomsträttigheter tilläggen behöver.

”Det ska bli enkelt att skriva bra tillägg, och svårt att skriva dåliga”, skriver James Wagner, produktchef för Chrome-tillägg i en bloggpost.