Många företag investerar en hel del pengar i system som ska se till att skydda företagets data, framför allt se till att information inte hamnar i händerna på obehöriga. Många krypterar sina usb-stickor och är noga med vilka filer de skickar med epost. Men när det gäller behändiga webbtjänster kan spärrarna släppa. Kanske är det nyttigt att ibland påminna om molnbelackarnas uttryck, ”någon annans dator”.

Läs också: Ny funktion i Firefox kollar om någon snott ditt lösenord

Om en webbtjänst är säkerhetsmässigt smart eller inte att använda beror naturligtvis på det enskilda fallet. Information kan vara harmlös eller extremt känslig. Det handlar också om i vilken grad man väljer att lita på tjänsterna. Vi påstår inte att följande tjänster är farliga; de kan vara hur säkra som helst, utan vi vill peka på företeelser där vi kanske inte alltid tänker på vad vi gör. Allt hänger, som sagt, på hur känslig informationen är, och hur mycket du själv väljer att lita på tjänsten.

1. Google Översätt.

Du klipper ut en text ur ett hemligt dokument för att snabbt och smidigt få den översatt till ett annat språk. I nästan 100 procent av fallen är det ingen fara på taket – Google skulle inte vara så dumma att de fiskar i detta vatten – men de tar sig ändå rätten att analysera data för att till exempel förbättra tjänsten. Det ryktas ibland om bakdörrar hos amerikanska (och andra) företag, men det är omöjligt för gemene man att veta. Precis.

Google Översätt.
Google Översätt.

2. Diverse ord- och texttjänster.

I detta fall har vi valt Textfixer, men det finns hundratals andra exempel som gör ungefär samma sak. Även här handlar det om att klistra in en text, och i detta fall får du ut en lista på de mest frekventa orden.

Är det en känslig text? Kan du lita på tjänsten?

Bra frågor som bara du kan svara på.

TextFixer.
Textfixer.

3. Pastebin.

Pastebin är populärt bland utvecklare. Meningen med tjänsten är att lagra rena textstycken (txt) och i synnerhet källkod. Det gör det enkelt för utvecklare att dela stora mängder text eller kod. Tjänsten har ett privat läge där du delar texten endast med dem du själv väljer. Men om du måste vara 100 procent säker kanske det finns bättre sätt att dela kod.

Pastebin.
Pastebin.

4. Nyckelgeneratorer.

Den här tjänsten i sig utgör ingen säkerhetsrisk, möjligen bortsett från testfunktionen där du kan klippa in en text, men vi hoppas att vi inte behöver påpeka att den nyckel du genererar på denna sida inte ska vara den nyckel du faktiskt använder i verkligheten. Den verkliga nyckeln ska du generera på din lokala dator. Denna tjänst använder inte ens https.

Läs också: Nu slår Google ned på skadliga Chrome-tillägg

RSA-nyckelgenerator.
RSA-nyckelgenerator.

5. Lösenordtestare.

Du fattar, va? För säkerhets skull: det är alltså inte ditt riktiga lösenord du ska testa.

Passwordmeter.
Passwordmeter.