Det var Bloomberg Businessweek som förra veckan släppte chocknyheten att kinesiska leverantörer av moderkort till servrar, däribland Supermicro, skulle ha placerat pyttesmå så kallade spionkretsar på moderkorten till servrar som levererats till flera amerikanska it-jättar som Amazon och Apple. Nyheten fick aktiekurserna för dessa företag att falla.

Läs också: Data från 130 miljoner hotellgäster i Kina till salu

Enligt Bloomberg har spionkretsen placerats på sådant sätt på moderkorten att de kan fånga upp och skicka i stort sett allt som händer på datorn, vilket vore förödande för integriteten och säkerheten för it-jättarna och deras kunder.

Ganska snabbt var Amazon, Apple och Supermicro ute med dementier om förekomsten av främmande kretsar, skriver The Verge. Apple var tidigt ute med en kraftfull dementi efter att snabbt undersökt förekomsten av spionkretsen. Enligt Apple skulle de ha upptäckt ett suspekt beteende tack vare de kontrollsystem de har på datorernas moderkort.

Nu får it-företagen uppbackning av både amerikanska säkerhetsmyndigheten Department of Homeland Security (DHS) och brittiska GCHQ. Bägge meddelar att de inte ser någon orsak till att ifrågasätta dementierna från it-företagen.

Läs också: Resa till Kina? Så kopplar du upp dig säkert på internet

Bloomberg, som från början verkade ha utfört ett gediget researcharbete med flera oberoende källor, ifrågasätts nu av allt fler säkerhetsexperter som anser att Bloomberg “blåst upp historien, och att det kan finnas många orsaker till förekomsten av diverse kretsar som inte har med spioneri att göra”, säger till exempel Tavis Ormandy, forskare på Googles Project Zero, på Twitter.