En bugg som kan ha läckt 500 000 konton var känd sedan 2015, men åtgärdades först i mars i år. Enligt en rapport från Wall Street Journal avstod Google från att rapportera buggen, trots att de inte kunde vara helt säkra på att den inte orsakat läckage av personuppgifter, och enligt ett Google-internt PM författat av deras jurister, hade ett avslöjande av buggen lett till granskningar av rättsvårdande myndigheter.

Enligt samma PM, rapporterat av WSJ, skriver Googles jurister att “ett avslöjande av ‘incidenten’ skulle ha orsakat omedelbart intresse från myndigheterna, och inbjudit till jämförelse med Facebooks läcka av personuppgifter till Cambridge Analytica.”

Läs också: Kalifornien förbjuder standardlösenord i uppkopplade prylar

Det sociala nätverket Google+ var ett försök av Google att ta upp kampen med framför allt Facebook. Men det blev aldrig den framgång de hoppats på. Enligt Google själva är det inte längre värt att upprätthålla nätverket, med allt vad det innebär av resurser och komplexitet, när så få använder det. Google anger att 90 procent av användarna stannar i nätverket mindre än fem sekunder.

Konsumentversionen av Google+ stängs nu under tio månader medan Google flyttar in tjänsten i Enterpríseversionen, som alltså får leva vidare.

Den bugg som kan ha läckt 500 000 kontouppgifter är en api-bugg och är känd sedan tidigare. Märkligt nog har Google aldrig brytt sig om att rapportera om buggen. Eftersom Google, enligt egen uppgift, inte sparar loggar från Google+ längre än två veckor, kan de inte veta om buggen varit orsak till läckor tidigare; allt Google kan säga är att de inte kan se några läckor de senaste två veckorna, skriver Bleeping Computer.

Läs också: Varning: Torii är det mest avancerade IoT-botnätet hittills

Det var under en kodinspektion, kallad Project Strobe, som Google upptäckte api-buggen. Enligt Googles upptäckter orsakar buggen att användare ofrivilligt ger tillgång till sina, och sina vänners, statiska personuppgifter som namn, e-post, adress, yrke, kön och ålder men inga dynamiska data som postningar, meddelanden eller G Suite-innehåll.