Redan förra året började Volvo, Autoliv och Nvidia samarbete för att utveckla system och mjukvara till självkörande bilar. Och nu tar samarbetet ytterligare ett kliv.

Nvidia ska nämligen stå för den AI-teknik som ska användas i nästa generation Volvobilar. Tekniken kallas Drive AGX Xavier och kommer att finnas i Volvobilar från början av 2020-talet, skriver Automotive News Europe.

Datorn kan göra 30 000 miljarder beräkningar i sekunden. Det kommer enligt båda företagen att göra så att bilarna kan övervaka hela sin omgivning, 360 grader, och göra bilarna säkrare.

Läs också: Toyota gasar mot självkörande bilar med mångmiljardsatsning

I ett pressmeddelande säger Volvos vd Håkan Samuelsson att för att lyckas med självkörande bilar krävs både en enorm mängd datakraft och att framstegen inom AI fortsätter utan avbrott. Överenskommelsen med Nvidia är ”en viktig del i det pusslet och hjälper oss att på ett säkert sätt ta fram en helt självkörande Volvobilar till våra kunder”.

Samtidigt som Nvidia nu går ut med att man levererar tekniken till nästa generation Volvobilar meddelar svenska Veoneer att man använder Nvidias Drive AGX Xavier-teknik i en ny ”superdator”, Zeus, som man tagit fram i samarbete med Volvo.

Zeus ska göra det möjligt att ta fram självkörande bilar på nivå 4, vilket innebär full autopilot, redan 2021, skriver Veoneer i ett pressmeddelande. Det betyder att de är helt självkörande men att ratt och pedaler finns kvar så att en människa kan gå in och ta över.