It-jätten Apple, som gärna sticker ut hakan i integritetsfrågor, har startat en tjänst där användarna kan logga in på sitt Apple-ID och ladda ned en kopia på sina data, korrigera data, avaktivera kontot och radera kontot, skriver Bleeping Computer. Korrigera-alternativet leder till de normala inställningarna för Apple-ID och Apple Store.

Tjänsten har tidigare funnits i EU, som ett svar på GDPR, men när den nu lanseras även i USA blir det uppenbart att Apple ser integritetsfrågorna som ett konkurrensverktyg gentemot de andra techjättarna.

Apples tjänst finns här.

Kontrollpanelen för dina data.
Foto: Lars DobosKontrollpanelen för dina data.

De data användaren kan ladda ner rör i stort sett allt Apple vet om användaren, inklusive aktiviteter, konto- och enhetsuppgifter, support-historik, kalender, kontakter, epost och så vidare. Under en särskild kategori av data, som kan ta lång tid att ladda ned har Apple placerat filer i Icloud Drive, Bilder och Mail.

Läs också: Stockholms nya styre säger nej till Apples butik: "Planerna ska stoppas"

Datat levereras på olika format beroende på typ av data. Textuell data levereras som kalkylark eller json, csv, xml eller pdf. Binärdata levereras i originalformat som till exempel bildfiler, och filerna i Icloud levereras i sina respektive originalformat. Allt användaren valt att ladda ned packas sedan i en arkivfil.

Här väljer du vilka data du vill ladda ned.
Foto: Lars DobosHär väljer du vilka data du vill ladda ned.

Apple påpekar att leveransen kan ta upp till sju dagar, och att Apple använder denna tid till att verifiera användarens identitet. Användaren kan kontrollera processens framåtskridande genom att gå in på https://privacy.apple.com/account.