United States Cyber Command (USCC), som bor granne med National Security Agency (NSA), har inlett operativa aktioner mot individer på den ryska sidan som misstänks utföra påverkansoperationer mot det kommande amerikanska mellanårsvalet, skriver New York Times.

Det som har kommit fram om kampanjen, som inkluderar operationer de senaste dagarna, handlar om att USCC skickar meddelanden till de individer som misstänks ligga bakom ryska påverkansoperationer. I dessa meddelanden skriver USCC att de har upptäckt individens aktivitet och att amerikanska myndigheter har koll på deras verksamhet. Meningen är att avskräcka de misstänkta individerna från att fortsätta sin verksamhet.

Läs också: Ransomware-grupp låter drabbade av kriget i Syrien slippa betala

Det är första gången en kampanj av detta slag ges allmän kännedom genom officiella uttalanden av de amerikanska myndigheterna. I uttalandena framgår det inte hur de amerikanska myndigheterna tar kontakt med de misstänkta ryska operatörerna; om det sker via epost, chattar eller på något annat sätt, eller ens hur många de misstänkta är.

Den amerikanska operationen kommer samtidigt som det amerikanska justitiedepartementet på fredagen tillkännagav vad det beskriver som ett ryskt ”informationskrig” ämnat att påverka det amerikanska mellanårsvalet och pekar på de ”allvarliga hot” den amerikanska regeringen ser från moskvaledda kampanjer.

Den USCC-ledda operationen pågår parallellt med dess kampanj för att stänga ned konton på sociala medier som de anser olovligen påverkar det amerikanska valet.

Talespersoner inom det amerikanska försvaret säger att de inte direkt hotar de ryska individerna, men det anses allmänt att det ligger i vågskålen att de amerikanska myndigheterna tidigare åtalat och infört sanktioner mot vad de anser vara ryska cybersoldater.

Läs också: Varning: Torii är det mest avancerade IoT-botnätet hittills

New York Times skriver att de amerikanska operationerna ändå får anses som ”genomtänkta” jämfört med de alltmer ”utstuderade och sofistikerade” ryska försöken att så split i det amerikanska samhället. En trolig anledning till att amerikanerna begränsar sina operationer, skriver tidningen, är att inte orsaka en eskalering på den ryska sidan, som skulle kunna orsaka attacker på till exempel elnätet, och göra konflikten än värre.

Jämfört med traditionell krigföring finns det inte definierade regler för cyberkrig, skriver New York Times.


Byt erfarenheter inom programmering med branschkollegor på Code Night #13 - Säkerheten sitter i koden. Läs mer och boka din plats här.