Alla som krånglat med it-system, vare sig det gäller datorer, mobiler, skrivare eller snart sagt vad som helst, vet att när inget annat funkar, kan man alltid testa att helt enkelt starta om systemet. En gammal hederlig sanning som nu kommit till sin rätt även utanför jordens atmosfär, skriver Gizmodo.

Nasa hade problem med ett av gyroskop på Hubble-teleskopet, en komponent som hjälper farkoster att ”hålla sig på rätt köl”. På Hubble är detta extremt viktigt för att kunna rikta teleskopet mot olika objekt på stjärnhimlen med hög precision. Ett av gyroskopen, som varit i drift sex månader över bäst-före-datum, skulle stannas och dess funktion tas över av ett reserv-gyro tills mänsklig service kunde komma på plats, vilket ju inte görs i en handvändning.

Läs också: Nu har Elon Musk presenterat sin första rymdturist

Sagt och gjort, men det ”nya” gyrot hade inte varit i drift på sju och ett halvt år, och det fungerade ”sådär”. Så vad gör man? Nasa testade diverse manövrar innan man tog till det gamla knepet att helt enkelt starta om grunkan. Dock krävdes det flera omstarter, tillsammans med fler manövrar innan allt fungerade som det skulle.

Hubble har två aktiva gyron, plus ett i reserv. Teleskopet kan fungerar med bara ett gyro, men det gör manövrarna långsammare, vilket hade medfört att teleskopet inte kunnat hålla sitt schema. Hubbles gyron består av ett hjul, som drivs av en motor, i en behållare med en vätska. Hjulet kan köras i en hög och i en låg hastighet. Data från gyrot pekade på att hjulet inte var centrerat, förmodligen beroende på att hjulet inte snurrat på åratal och att det bildats något litet skräp som fick hjulet att snurra ocentrerat.

Läs också: Molnet inte nog – nu blickar AWS mot rymden

”Om Hubble tvingats ned till 1-gyro-läge hade det speciellt påverkat vår strävan att karaktärisera atmosfärer runt exoplaneter under kommande år fram till James Webb [Hubbles efterträdare, reds. anm.], säger Jessie Christiansen, forskare på Nasa Exoplanet Science Institute. ”Det är en stor lättnad!”