USA:s president Donald Trump har tre Iphones. Två av dem är officiella och har ”säkra” nedskalade versioner av IOS, den tredje är som vilken Iphone som helst. Det är allmänt omvittnat att Trump är förtjust i sina Iphones; det har varit svårt att övertyga presidenten att använda de verkligen säkra fasta telefonerna, åtminstone i känsliga ärenden.

Anonyma källor till New York Times, tjänstemän inom administrationen med god insikt i informationssäkerhet och de amerikanska säkerhetsmyndigheterna, vittnar till tidningen om att det är ställt bortom allt tvivel att både kinesiska och ryska säkerhetstjänsten avlyssnar presidentens telefon. Presidentens medhjälpare har upprepade gånger försökt få honom att förstå att hans Iphones är avlyssnade.

Läs också: Trump uppges strunta i telefonsäkerhet – ”för besvärligt”

Officiellt är det meningen att Trump bara ska använda sina Iphones för privata ärenden; för att ringa sin familj och sina vänner och bekanta, samt, förstås, hans berömda tweets. Och naturligtvis inte tala om känsliga ärenden. Men det är just genom presidentens vänner och bekanta som de utländska säkerhetstjänsterna har tänkt sig att ”komma åt” presidenten.

De amerikanska tjänstemännen vittnar om att särskilt Kina bearbetar Trumps vänner genom till exempel privilegier, en slags ”social engineering”. De amerikanska tjänstemännen beskriver också hur de utländska säkerhetstjänsterna analyserar samtalen, och informationen, för att göra sig en bild av presidenten; hur han tänker, hur han reagerar på olika informationer, vilka argument som får honom att vackla, och vilka han tycks lyssna till.

Läs också: Regeringen Trump har i det tysta förklarat krig mot kryptering

I en slags kombinerad lobbying- och spionkampanj har kineserna komponerat en lista på människor de söker bearbeta, i förhoppningen att informationen ska sippra uppåt till presidentens öra. Två av personerna på listan, skriver New York Times, är försvarskoncernen Blackstones vd Stephen A Schwarzman som begåvats en masterutbildning vid universitetet i Tsinghua, och Steve Wynn, en tidigare kasinomagnat i Las Vegas som även ägt fastigheter i Macau.