I takt med att allt fler företag går över till Office 365 och börjar lagra vital data i tjänsten kommer ofta frågan upp om man behöver ta egen backup eller ej. Det finns förespråkare av båda lägren, men klart är att Office 365 i sig erbjuder en hel del funktioner för att se till att data inte försvinner. För e-post kan flera funktioner användas, till exempel ”litigation hold” som ser till att inga mejl kan försvinna. För filer i Sharepoint kan också olika typer av ”hold” aktiveras som ser till att data sparas även om någon medvetet eller omedvetet tar bort filer. Microsoft tar också egna backuper av data i Sharepoint i upp till två veckor för att kunna återställa data efter en katastrof som inträffar i deras egna datacenter, detta är alltså inte någon backup du har tillgång till själv. I Exchange Online finns däremot ingen backup, utan Microsoft förlitar sig på georeplikering för att garantera att data inte försvinner.

Så långt allt väl. Men det kan ändå finnas fördelar med en egen backup, exempelvis för att det är enklare att återställa data från en dedikerad backupapplikation och du har också en garanterad separation av data från tjänsteleverantören om något av ekonomisk eller teknisk art trots allt skulle hända den. Du ansvarar själv för de data som finns i tjänsten, medan Microsoft ansvarar för tillgänglighet, lagring och andra lägre lager i tjänsten. Det gäller alltså att du har koll på hur de inbyggda funktionerna fungerar och sedan känna efter om du ändå behöver en backuplösning.

Läs också: Har du koll på allt som ingår i Office 365 – och hur väljer du bort det du inte vill ha?

Det är viktigt att minnas att Office 365 erbjuder ett flertal olika tjänster, såsom Forms, Teams, Planner, Yammer, Stream, Sway, Groups och så vidare. Vi har inte kunnat hitta någon produkt på marknaden som kan ta backup på alla tjänster i Office 365, så även om du bestämmer dig för att ta egen backup så kommer du ändå inte att kunna ta backup på allt. En backup av Sharepoint innebär i sig en möjlighet att ta backup på filbibliotek från Groups, men det är bara en delmängd av det en Group totalt utgör i Office 365, till exempel en som skapats via Planner.

Enligt flera konsulter och anställda på Microsoft som vi talat med är det relativt ovanligt att företag tar backup av Office 365, främst eftersom man ändå inte kan ta backup på allt och eftersom man helt enkelt litar på Microsoft att inte tappar bort data. Det är troligen inte en god idé att ta backup bara för att du är van vid att göra det, en av anledningarna till att gå till en molntjänst är ju just att du inte ska behöva bekymra dig om tillgänglighet och dataskydd. Du behöver också fundera över om det är okej att dina data sparas på ytterligare en plats hos en backupleverantör, var denna plats är och vilka som har tillgång till datan samt att det är okej att en extern part har tillgång till alla brevlådor och filer hos er. Om du ändå beslutar dig för att ta backup så finns ett flertal olika produkter att välja på. De har lite olika egenskaper, men det vanligaste är att ta backup moln-till-moln men vi har valt ut tre produkter som har lite olika egenskaper.

Vårt scenario är ett företag med cirka 500 anställda som nyligen flyttat ut mejl och filhantering till Office 365 och nu känner att de vill ha backup på sina data. Lösningen ska vara så komplett som möjligt, prisvärd och enkel att använda. Integritetsfrågan är också viktig och åtkomst för externa parter ska hållas till ett minimum.

Veeam

Veeam är ett företag som varit med länge i backupbranschen och är ett populärt val för de som kör virtuella servrar i Hyper-V eller VMware vSphere. De har uppenbarligen insett behovet av backuper även av Office 365 och har nyligen lanserat en ny version av produkten Backup for Office 365 som kan ta backup av både e-post och Sharepoint (inkl OneDrive). Produkten installeras i valfri Windowsserver som antingen kan köras hos dig själv i din lokala miljö eller hos valfri IaaS-leverantör.

Veeam
Veeam har ett förstklassigt gränssnitt och lätt att konfigurera. Men kräver att du underhåller en egen infrastruktur för backuplösningen.

För att slippa påverkan på lokal lagring och bandbredd för backuper så verkar det klart fördelaktigt att utnyttja IaaS, framför allt eftersom det primärt kommer att handla om inkommande data vilket är gratis eller billigare hos många IaaS-leverantörer.

Efter installationen konfigureras backupen genom att ansluta till din Office 365-miljö och ange vad som ska backas upp. Såväl e-post som OneDrive och Sharepointsajter kan backas upp, men som vi tidigare nämnt kan man inte ta backup på de andra tjänsterna i Office 365.

Läs också: Chattverktyg för företag rena getingboet – här är alternativen

Stödet för automatisering är mycket bra, men ett synnerligen fullständigt utbud av Powershellkommandon för att styra din backuplösning. Återläsning av data är enkelt och det stilrena gränssnittet är mycket logiskt och lättarbetat. Rapporter kan konfigureras så att du vet att dina backuper fortskrider som de ska.

Veeam är vana vid att göra lättanvända produkter och det märks, vi uppskattar också möjligheten att så enkelt kunna välja själva var vår backup ska placeras och att man själv har ”ägandeskapet” över den utan att behöva släppa in externa parter i vår miljö. Dessa fördelar är förstås inte utan nackdelar. I och med att du behöver underhålla en egen Windowsserver, så ansvarar du förstås också själv för att se till att den är patchad och tillgänglig. Men om du känner att du klarar av att hantera detta är friheten i att själv kunna utforma din lösning värd väldigt mycket, även om du i detta fall måste betala extra för att köra din backup-VM någonstans. Ingen möjlighet finns att låta slutanvändare återställa filer, utan detta är en bart ett verktyg för administratörer.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning