En av utvecklarna bakom botnätet Mirai dömdes nyligen på nytt, denna gång för att ha startat attacker med hjälp av sitt Mirai-nätverk innan de spektakulära attackerna 2016.

Paras Jha, en av de tre utvecklarna bakom Mirai var inblandad i ddos-attacker redan i november 2014 då Jha riktade Mirais eldkraft mot en autentiseringsserver på Rutgers University där han studerade vid tillfället. Jha lyckades sänka servern vid minst fyra tillfällen. För dessa tilltag dömdes han i fredags till sex månaders husarrest och 8,6 miljoner amerikanska dollar i böter, skriver Bleeping Computer.

Läs också: Varning: Torii är det mest avancerade IoT-botnätet hittills

Autentiseringsservern på Rutgers University hade bland annat till uppgift att upprätthålla den portal där studenter, personal och fakultetsmedlemmar kan lämna in sina uppgifter, uppsatser och liknande, enligt ett pressmeddelande från det amerikanska justitiedepartementet.

Enligt uppgifterna från det amerikanska justitiedepartementet var motivet inte ekonomiska, utan vid ett tillfälle ville Paras Jha fördröja registreringen för en kurs i datavetenskap han ville gå, en annan gång var syftet att fördröja en tenta. Enligt lokala medier följde Jha upp attackerna med sarkastiska kommentarer om universitets bristande it-säkerhet på Twitter.

Paras Jhas tilltag beräknas ha kostat universitetet mellan 3,5 och 9,5 miljoner dollar. Jhas straff för attackerna mot universitetet kostade honom faktisk mer än det straff han tilldelades för att ha utvecklat Mirai, använt det i senare attacker, bland annat mot dns-leverantören Dyn, och släppt ut det till resten av världen. Konsekvenserna av dessa attacker märks än idag.

Läs också: Uppkopplade prylar ett allt större säkerhetshot – så skyddar du dig

För det dömdes Paras Jhas, tillsammans med medutvecklarna Josiah White och Dalton Norman, till den relativt milda påföljden fem års villkorligt fängelse, 2500 timmar samhällstjänst, 127 000 dollar i böter samt att avhända sig en större summa kryptovaluta som påträffades under utredningen. Det milda straffet hänger ihop med att trion hjälpte de amerikanska myndigheterna att gripa andra cyberkriminella.