En it-tekniker vid namn Eric Woolridge på Morris Hospital i Illinois, USA, överöstes en dag förra månaden med supportärenden om att personalens Iphone, Ipad och Apple-klockor slutat fungera. Woolridge kunde snabbt konstatera att enheterna var stendöda. De visade inte ens en laddsymbol när han stoppade i laddsladden, skriver Motherboard.

Första tanken som slog Woodridge var att en elektromagnetisk puls slagit ut Apple-enheterna, men det visade sig snabbt att alla andra enheter, inklusive Androidmobiler fungerade som vanligt. Vidare felsökning gav vid handen att en ny magnetröntgenkamera installerats nyligen och att problemet med Apple-prylarna kanske kunde härledas till den.

Läs också: Trumps Iphone avlyssnas av Kina och Ryssland

Den stora magneten i kameran kyls genom att förånga flytande helium. Normalt avleds sedan gasen genom ett slutet system, men det visade sig att en felande ventil orsakat att 120 liter helium i flytande form (90 000 kubikmeter i gasform) läckt ut i sjukhusets lokaler och letat sig in i praktiskt taget alla skrymslen och vrår.

Eric Woolridge fortsatte utredningen och kom fram till att så kallade mems-chip (mikroelektromekaniska system) är känsliga för heliumgas. mems-chip används exempelvis i mobilens accelerometer. Gasens molekyler är så små att de letar sig in i de små kretsarna som ”grus i maskineriet”. Detta måste ha orsakat Apple-enheterna att krascha.

Men även Androidmobiler använder ju mems-chip. Skillnaden är att Apple bytt sina klockkretsar i mobilerna från quartz-chip till mems-chip, och just klockan är helt vital för mobilens funktion, inklusive processorn. Heliumgasen hade slagit ut mems-chippet i Apple-enheternas klockor och fått dem att krascha.

Läs också: FBI öppnade misstänkts Iphone med hans ansikte

För att bevisa sin tes placerade Woodridge en Iphone 8 Plus i en sluten påse fylld med heliumgas, och mycket riktigt, efter några minuter ”dog” mobilen. Woodridge publicerade sina fynd i en post på Reddit tillsammans med ett videoklipp från experimentet.

Fenomenet är inte okänt för Apple. Det står faktiskt i alla Iphonemanualer att ”utsätta Iphone för miljöer med höga koncentrationer av industriella kemikalier, inklusive nära ångande flytande gaser som helium, kan skada eller försämra funktionen hos en Iphone”.

Mobilerna börjar oftast att fungera igen efter en stund, när de kommit ut ur gasen.