Flytande och tåliga – det är viktiga kvaliteter i badankor som plockats upp av en startup som skapat en innovation för katastrofsituationer, skriver Fast Company.

Projektet med namnet Project Owl – som står för “organization, whereabouts, and logistics” – belönas nu med 200 000 dollar och en chans att implementeras globalt i IBM:s Call for code där utvecklare, forskare och entreprenörer tävlar om att ta fram den bästa open source-lösningen för olika typer av katastrofinsatser. De har också haft fri tillgång till IBM:s produkter för att designa sin lösning. Tävlingen lockade över 100 000 deltagare från 156 länder.

Läs också: Så blev onlinespelare – och AI – vapen i kampen mot cancer

Idén med Project Owl är att låta drönare släppa ner en armada av åttkantiga röda gummibollar, clusterducks, över ett katastrofområde. Är det vatten så flyter de och är det land så ligger de still. I varje gummiboll finns små wifi-reläer som tillsammans kan fungera som ett tillfälligt mobilt nät.

wifi katastrof

Varje enskild länk har en sändningsvidd på ungefär 400 meter och signalerna kopplas till “ankmammor” med större långdistanssändare.

De som går med i Project Owl-nätverket får en popup där de kan rapportera sin position till räddningsarbetarna, hur de mår och vad de behöver för att överleva. Så mycket mer data än så klarar knappast det begränsade nätet.

Läs också: Nu blir wifi säkrare – säkerhetsprotokollet WPA3 är äntligen här

De data som samlas in kan sedan användas för att räddningspersonalen bättre ska förstå omfattningen av vad som hänt. Systemet använder sig av IBM-system som Watson Studio och IBM:s moln-api:er kopplat till data från företagets vädertjänst Weather Company.