Recaptcha är ett system för att avgöra om besökaren på en sajt är en människa eller bot genom att be om en respons som en bot inte kan utföra. Första versionen lät besökaren skriva i en text utifrån en bild med en förvrängd bild av texten.

Version 2, som använts hittills, och som ofta orsakar viss irritation bland användare, låter användaren klicka i rutor i en bild, där bildrutorna innehåller ett visst objekt, till exempel en cykel eller trafikljus. Eller helt enkelt klicka en ruta som säger "Jag är ingen robot". Recaptcha version 2 innebar ändå ett fall framåt då besökarna har 50 procent chans att passera kontrollen med ett enda klick.

Läs också: Efter kritiken mot de militära projekten – nu ska Googles AI göra gott

Men den senaste versionen ska enligt Google utesluta användarinteraktion helt och hållet, skriver Bleeping Computer.

"Recaptcha version 3 använder adaptiv riskanalys i bakgrunden för att varna sajtägaren för misstänkt trafik, medan användaren ges en friktionsfri upplevelse", skriver Google i ett uttalande.

Det hemliga såsen för att göra användarna nöjdare är ett koncept som kallas "Action”, som analyserar beteendet hos sajtbesökare och kan urskilja automatiserade reaktioner med större precision. Google rekommenderar att implementera Recaptcha v3 på flera sidor på sajten för att bygga upp en större mängd av mönster som kan korreleras med mänskliga interaktioner. Mönster ger en poäng på en skala mellan 0,1 och 1,0 för att avgöra hur misstänkt beteendet är.

Webbadministratörer kan använda poängtabeller för att avgöra tröskelvärden för att släppa igenom användare eller låta dem gå igenom ytterligare kontroller, till exempel tvåfaktor-autentisering eller telefonverifiering.

Läs också: 8 myter om Googles succéplattform Chromebook

Den input som samlas in kan även komma att bidra till maskininlärning för att motverka oönskade beteenden, och det kan kombineras med andra signaler som administratörerna har till sitt förfogande för att skydda sajterna från bottar.

Recaptcha version 3 har varit ute på test i ett års tid för finjustera systemet och för att samla in reaktioner från användare och avgöra hur sajter ska reagera på bottar.

Googles dokumentation för Recaptcha version 3 finns här.