Enligt undersökningsföretaget Net Applications nådde Windows 10 en användarandel på 38,3 procent av alla pc och 43,9 procent av alla som kör Windows (87,3 procent av världens system kör Windows, resten Mac OS, Linux eller Chrome OS). Det här skriver amerikanska Computerworld.

Under oktober ökade Windows 10 med nästan en procentenhet jämfört med månaden före.

Under den tiden tappade veteransystemet Windows 7 1,6 procentenheter av användarandelarna, vilket var det största tappet sedan maj. Under oktober landade på Windows 7 på en andel på 39,4 procent av samtliga pc och 45 procent av de pc som kör Windows.

Sammantaget innebär det här att Windows 10 och Windows aldrig har varit så nära varandra i det här sammanhanget – och brytningspunkten, när Windows 10 går om Windows 7 – kommer med ”största sannolikhet ske den här månaden”, skriver Computerworld som gjort en kalkyl där de beräknar den genomsnittliga utvecklingen för de båda systemen för varje månad.

Att den här brytningspunkten kommer nu, lite tidigare än väntat, innebär vare sig slutet för Windows 7 eller den totala segern för Windows 10 – men det ökar sannolikheten för att Windows 10 har tagit över helt när standardsupporten för Windows 7 upphör i januari 2020.

Det här kan också innebära en viss lättnad för Microsoft, även om de sedan tidigare gått ut med att Windows 10 redan tagit sig förbi Windows 7 på ett kritiskt område – nämligen i företagsmiljöerna.

– Mer än hälften av den installerade basen av kommersiella enheter kör nu Windows 10, uppgav vd Satya Nadella under en telefonkonferens i samband med delårsrapporten som släpptes i september.

Läs mer: 
Windows Defender – nu i sandlåda med bugg
Buggar försenar nya versionen av Windows 10