Den nya processorn från Intel är döpt till Xeon Cascade Lake och kan köpas med upp till 48 kärnor. Kärnorna är dock inte packade på samma kiselplatta utan processorn består av flera plattor i samma sockelpaket, precis som AMD:s EPYC-serie. Intels nuvarande toppmodell Xeon Scalable bygger på upp till 28 kärnor och 56 trådar på samma kiselplatta.

Totalt, på ett moderkort med två socklar, kan kunderna få 96 kärnor. Arkitekturen stödjer 24 ram-moduler. I nuläget med moduler upp till tre gigabyte, vilket ger 12 terabyte ram på samma moderkort. Cascade Lake stödjer även Intels Optane-chipp som kan agera både ram och som en mycket snabb ssd, skriver Engadget.

Intels motivering till att använda flera kiselplattor per sockel är troligen ekonomiska. Ju fler transistorer man försöker pressa in på samma kiselplatta desto fler fel uppstår i tillverkningsprocessen; med mindre plattor minskar risken för fel och färre plattor behöver kasseras. Intel skriver i sitt pressmeddelande att Xeon Cascade Lake ska vara 20 procent snabbare än dagens toppmodell och upp till 3,4 gånger snabbare än AMD:s EPYC-modell för vissa beräkningar.

En intressant detalj är att Intel i sitt pressmeddelande inte nämner något om sin hyperthreading-teknologi, som är en bärande del i nuvarande generationen processorer, men nämner dock att problemen med Spectre- och Meltdown-buggarna ska vara borta i den nya generationens processorer.

De nya processorerna använder fortfarande Intels 14-nanometer-teknologi, eftersom den kommande 10-nanometer-teknologin inte är redo för marknaden, men ingenjörerna på Intel har enligt dem själva jobbat hårt för att få de nya processorerna konkurrenskraftiga tack vare ökad effektivitet och nya instruktioner i arkitekturen.

Parallellt med att Intel släpper de nya processorerna, väntas AMD komma ut med sin nya EPYC-serie, med 7-nanometers-teknologi och 64 kärnor.

Läs också:
Nyupptäckt processor-bugg från Intel läcker krypteringsnycklar

Rolls-Royce och Intel samarbetar kring självkörande fartyg