Wordpress räknas som världens mest använda webbpubliceringssystem (CMS). Dagens version 4.9.7 anses ligga till grund för cirka 30 procent av världens alla webbsajter och bloggar. Wordpress är det i särklass vanligaste publiceringssystemet som tillhandahålls av webbhotell, och därför är det förstås många som kommer i kontakt med Wordpress första gången de vill skapa en sajt eller blogg.

Nästa generation, Wordpress 5.0, släpps i skarp version i dag. Den största nyheten är den nya textredigeraren Gutenberg och det nya systemet för att skapa sidor och poster, det Wordpress kallar för Blocks.

Textredigeraren Gutenberg ser ut att vara ett klart fall framåt med sin enkla, närmast minimalistiska, design. Bland annat får Gutenberg flytande, kontextbaserade menyer. Men framför allt är det blocken som ska göra skillnad. Blocken ska göra det möjligt att skapa rika sidor och poster, och skapa egna teman, utan att användaren ska behöva ha kunskaper i html, css eller behöva lägga in så kallade shortcodes. Behovet av widgets kommer också att minska, enligt Wordpress.

Gutenberg kommer med ett tjugotal fördefinierade block som rubriker, stycken, bilder, citat, listor kolumner, och så vidare. Varje block är ett eget objekt, och meningen är att om användaren lär sig att redigera ett block så är det all kunskap som krävs för att kunna bygga rika anpassade sidor, utan kunskaper i html eller css. Wordpress förhoppning är att nya användare ska välja just Wordpress för dess kvaliteter och inte bara för att det installeras med ett klick på många webbhotell.

För övrigt kommer Wordpress att upphöra med två uppdateringar per år till förmån för en mer kontinuerlig uppdateringscykel.

Liksom tidigare kommer Wordpress att släppa ett nytt grundtema, Twenty Nineteen, till den nya versionen. Twenty Nineteen är anpassat till Gutenberg och bygger på den nya funktionen med block.

Ytterligare en nyhet i Wordpress 5.0 är ett förbättrat REST API. Den nya versionen av API ska förenkla för användarna att skapa ramverk, snarare än bara sidor, för datautbyte med sajten.

En teknisk överblick av Gutenberg finns här.

En djupdykning i systemet med Blocks finns här.

Läs också:
Sårbarhet i Wordpress – hackare kan ta över hela webbshoppen
Osäkert PHP 5 ännu osäkrare efter årsskiftet