Användare i USA rapporterar, med viss irritation, att de möts av ett meddelande i Windows 10 att deras licensnyckel till Windows 10 Pro är en nyckel till Home-versionen, och att de måste installera om operativsystemet till "rätt” version. Meddelandet uppkommer efter att användaren gått igenom en felsökningsfunktion.

Supporten hos Microsoft kliar sina huvuden, men bekräftar att licensnycklarna faktiskt är till Windows 10 Pro och borde fungera, skriver bland andra Ars Technica.

I ett uttalande bekräftar Microsoft officiellt att problemet finns, att det drabbar många fler länder än USA, och att de satt igång ett arbete att ta fram en fix. I uttalandet skriver Microsoft att felet beror på en bugg i Microsofts aktiveringsservrar. Flera svenska användare har berättat för Techworld att de drabbats av buggen.

windows
Felet beror på en bugg i Microsofts aktiveringsservrar, skriver Microsoft i ett uttalande.

I uttalandet skriver Microsoft att ”Microsoft har precis annonserat ett Emerging-problem om det rådande aktiveringsproblemet relaterat till Pro-licenser. Detta problem uppstår i Japan, Sydkorea, USA och många fler länder. Jag är ledsen att behöva informera att det föreligger ett temporärt fel i Microsofts aktiveringsservrar och att vissa användare kan uppleva ett problem där Windows visar att det inte är aktiverat. Våra ingenjörer jobbar oförtröttligt på att lösa problemet inom en arbetsdag eller två”.

Läs också:
Nu sker tronskiftet: Windows 10 går om trotjänaren
Windows Defender – nu i sandlåda med bugg