Dns-resolvers är servertjänster som gör namnuppslagningar i dns och returnerar ip-adressen till den server som associeras med det eftersökta domännamnet. De kan köras lokalt inom en organisations domän, tillhandahållas av en internetleverantör eller mobiloperatör, men den kanske mest populära resolvern är Googles med ip-adress 8.8.8.8.

Tillsammans med den asiatiska regionala internet-registraren APNIC släppte molnjätten och innehållsnätverket Cloudflare i våras sin publika resolver med ip-adress 1.1.1.1, med målet att göra namnuppslagningar både snabbare och mer privata. En resolver kan ju se vilka sidor du surfar på, och det är den främsta anledningen till att de flesta företag och organisationer kör interna resolvers.

Idag meddelade Cloudflare att de släpper samma tjänst, 1.1.1.1, för mobiler, skriver Bleeping Computer. Enligt Cloudflare drar användarna nytta av företagets geografiska nätverk med korta avstånd till närmaste resolver, och därmed snabbare uppslagningar. Cloudflare poängterar också tjänstens säkerhet, att den inte sparar ip-adresser på disk och att företaget rensar alla transaktionsloggar inom 24 timmar.

Mobilanvändare har redan kunnat använda 1.1.1.1 genom att manuellt ange den ip-adressen som dns-server i inställningarna, men Cloudflares app skapar nu en vpn-profil som automatiskt omdirigerar dns-trafiken. I appen är det enkelt att slå på eller av tjänsten med ett reglage.

Enligt Bleeping Computer har vissa användare anmärkt på att Android-appen kräver tillgång till mobilens mikrofon, bildbibliotek och usb-lagring. Cloudflares ursäkt för detta är att det (endast) behövs om användaren ska generera buggrapporter.

Cloudflares app finns att ladda ned för Android här, och för Iphone här.

Läs också:

Cloudflare fixar dnssec på ett klick

Han får böta ytterligare 8,6 miljoner dollar för botnätet Mirai