Ett kodförråd, repository på engelska, kan liknas vid en projektplats för utvecklingsgrupper, där gruppen postar sin kod baserat på versionshanteringssystemet Git. Men Github har även utvecklats till att bli ett skyltfönster för öppen källkods-projekt, inte minst tack vare möjligheten att bygga statiska projektsidor med Github Pages.

Github meddelar nu att de passerat 100 miljoner kodförråd, med 31 miljoner användare som gjort 1,1 miljarder bidrag. Dessa bidrag spänner över ett stort antal projekt, både med stängd och öppen källkod. Github förvarar de flesta stora öppen källkods-projekt som Wordpress, Drupal och Tensorflow, skriver The Next Web.

Topplista
Foto: Github

Enligt Github är de mest populära projekten under 2018 Microsofts Visual Studio Code, React Native, Tensorflow, Angular, och dokumentationen för Azure. Mycket av Githubs tillväxt har skett utanför hemlandet USA: de snabbast växande marknaderna är Algeriet, El Salvador, Egypten, Uzbekistan och Kazakstan, räknat i tillväxten av kodförråd.

Topplista
Foto: Github

Om man endast räknar öppen källkod sker den mesta tillväxten i Egypten, Saudiarabien, Vitryssland, på Sri Lanka och i Nigeria.

Den allmänna tillväxten för Github har varit exceptionell. 2008 hade Github 33 000 kodförråd, och enligt egen utsago har Microsofts uppköp inte påverkat tillväxten, vilket vissa olyckskorpar befarade när köpet annonserades i somras.

Läs också:

KTH-forskare har byggt en bot som patchar kod lika bra som en människa

EU ger grönt ljus för Microsofts köp av Github

Bott twittrar svordomar från Github