Världens snabbaste dator är precis som i våras amerikanska energidepartementets Summit, ett IBM-bygge med hela 2 397 824 Power9-kärnor. Den liknande Sierra, i samma myndighets regi, klättrar från tredje till andra plats, förbi kinesiska Sunway Taihulight som låg på första plats hösten 2017. USA:s energidepartement har nu fem av världens tio snabbaste datorinstallationer.

Ett nytt europiskt system slår sig in på topp 10: tyska SuperMUC-NG i Leibniz Rechenzentrum. Med 305 865 Xeon-kärnor räcker beräkningskraften till en åttonde plats för SuperMUC. Snabbast i Europa är dock fortfarande schweiziska Piz Daint på femte plats. Förra året var Piz Daint världens tredje snabbaste dator.

Sveriges snabbaste dator, Beskow på KTH, halkar från en 92:a till en 111:e plats. Det är ett Cray XC40-system som hösten 2014 var världens 32:a snabbaste dator.

Sedan dess har Beskow byggts ut från 53 632 Xeon-kärnor till 67 456, men konkurrensen har hårdnat.

Ny in på höstens lista är Tetralith på Linköpings universitets National Supercomputing Centre. Tetralith har levererats av holländska ClusterVision och har idag 24 320 Xeon-kärnor. Planen för Tetralith är att den ska bli Skandinaviens kraftigaste dator, så det blir spännande att se var den placerar sig nästa år. I år ligger den på plats 421. Där klår den i alla fall norska Unninett Sigma2 AS på plats 452.

Världens snabbaste superdatorer rankas två gånger om året av Top500.org, en sammanslutning av datorforskare. Här hittar du hela listan.

Läs också: 
Nu visar HPE upp sin monsterburk – här är The Machine
Brittiska forskare vill bygga en kvantdator som är stor som en fotbollsplan