Det experimentella protokollet http-over-quic väntas bli nästa officiella http-version, http/3. Det rapporterar ZDNet.

Http-over-quic är precis vad det låter som: en version av http som förlitar sig på quic istället för tcp-protokollet. Quic står för ”Quick UDP Internet Connections” och är ett protokoll Google tagit fram som ett snabbare alternativ till tcp. Quic lades fram som ”draft” hos standardiseringsorganet IETF under 2015, följt av http-over-quic under 2016.

Googles webbläsare Chrome har haft stöd för http-over-quic sedan version 29. I början användes det enbart av Googles egna servrar, men sedan dess har Facebook också börjat. Idag används det på lite mer än 1 procent av webbens sajter.

Och nu har alltså IETF godkänt att http-over-quic döps om till http/3, och arbetet lyfts över från arbetsgruppen för quic till arbetsgruppen för http. Hur långt bort en färdig standard är vet vi inte idag.

Sedan 2015 används http/2 parallellt med http 1.1, som varit med ända sedan 1997. Och faktum är att redan http/2 har sitt ursprung i Google-teknik: det började som Google-protokollet SPDY, även det skrevs om en del innan det standardiserades som http/2.

Läs också:
Så har Google plågat fram 9000 buggar i öppen källkod
Här är världens snabbaste datorer – ny tysk in på topp 10