Intel tar med Neural Compute Stick 2 sikte speciellt på bildbehandling i mindre enheter som smarta hem-prylar, webbkameror, industrirobotar, smart medicinsk utrustning med flera saker med kamera och tillhörande bildbehandling.

NCS2 är helt enkelt ett neuralt nätverk i en usb-sticka vars syfte är att underlätta utveckling av AI-applikationer genom att avlasta tunga beräkningar, från de ofta små processorer som sitter i själva de smarta prylarna, till stickans Movidius Myriad X Vision Processing Unit (VPU).

Usb-stickan möjliggör utveckling av AI-algoritmer och system för datorseende på en lokal dator, till exempel en laptop, utan att utvecklaren behöver koppla upp sig mot en molntjänst, eller ens mot internet. Allt utvecklaren behöver är en Linux-dator med USB 3.0. Enligt Intel ska den nya versionen av NCS2-stickan vara åtta gånger snabbare än den förra generationen, skriver Engadget.

Neural Compute Stick 2

Intel har låtit en handfull utvecklare testa den nya AI-stickan som bidragit till flera behjärtansvärda projekt som Clean Water AI, som kombinerar maskininlärning med ett mikroskop för att hitta bakterier i dricksvatten, BlueScan AI som hittar hudcancer, och ASL Classification som hjälper tolka hörselskadades teckenspråk till text i realtid.

Intel NSC2 säljs för 100 dollar genom Intel. Det föreligger inga restriktioner för vilka som kan köpa och använda stickan; den är tillgänglig för AI-forskare såväl som amatörer.

Läs också:
Så hittar svensk AI mönster i e-handel där det knappt finns data
AI är på väg in i våra liv – nu måste vi ta kontrollen över tekniken