Mjukvarujätten Microsoft meddelar att de ämnar släppa ett Software Development Kit (SDK) för blockkedjeapplikationer. Microsoft kallar det för ett Blockchain Development Kit, och släpper kittet för Azure-plattformen i syfte att underlätta integration mellan blockkedjor och Microsofts och andras SaaS-tjänster, skriver Computerworld.

"Detta kit bygger ut möjligheterna för våra mallar för blockkedjeutveckling och för Azure Blockchain Workbench, vilket innebär att Azures tjänster för nyckelhantering, data och identiteter utanför kedjan, övervakning och meddelande API:er byggs in i en referensarkitektur som kan användas för att snabbt bygga blockkedjebaserade applikationer” säger Marc Mercuri, programchef för Microsofts blockkedjeutvecklare i ett blogginlägg.

Microsoft säger att detta SDK kommer medföra att utvecklare kan få upp en distribuerad liggare och bygga applikationer på några dagar, något som tidigare kunde ta månader.

Användare kommer att kunna integrera blockkedjans arbetsflöden med existerande system och applikationer genom Microsoft Flow och Logic Apps, och öka förmågan att använda ett REST-API för utveckling av klienter och kommunikation mellan systemen.

Första versionen av SDK:t kommer att fokusera på tre områden: skapa anslutande gränssnitt för system som mobilklienter, IoT, SMS och röstsystem; integration av data, mjukvara och media som ligger utanför kedjan, som till exempel Office-dokument och video; och att rulla ut smarta kontrakt och och nätverk för blockkedjeverksamheter.

Tidigare i år tillkännagav Microsoft att de planerar ett pilotprojekt för ett blockkedjebaserat digitalt identitetssystem som skulle kunna säkerställa användares kontroll över och tillgång till känslig information.

Läs också:
Nya larmet: Microsoft samlar in mängder av användardata från Office 365 – i hemlighet
Visa och IBM samarbetar om blockkedjebaserat betalsystem