Ish är ett utvecklingsprojekt vars mål är att ge IOS-användare en linux-terminal för att kunna överföra filer, skapa skalskript, köra vi för att redigera filer, och mycket annat. Ish använder en x86-emulator och är byggt på linuxdistributionen Alpine, en distro vars främsta kännetecken är att den ska vara lätt, säker och enkel att använda utan krusiduller.

För närvarande är Ish i betastadiet och kan endast laddas ned och användas genom Apples testprogram och appen Testflight. För att testa Ish öppnar du mobilens webbläsare och går till ish.app och följer instruktionerna under Get iSH. Installationsproceduren inbegriper att du laddar ned Apples Testflight-app först.

Skärmbild
Alpine Linux-terminalen på en Iphone. Kommandon som ifconfig och ping fungerar än så länge inte.

När väl ish-appen är installerad är det bara att starta den och användaren presenteras ett terminalfönster och givetvis ett tangentbord. Kommandon körs precis som i vilken terminal som helst (Ish använder ash-tolken).

Ish är tämligen nytt, och i beta, så vissa förväntade kommandon fungerar inte; det vi saknar mest är ssh och ping, men det går utmärkt att installera paket med apk.

Skärmbild
Pakethanteraren apk fungerar utmärkt. Här installerar vi Python.

TechWorld testade att installera Python med apk add pyhton vilket fungerade utmärkt. Andra förväntade och vanliga program som finns med från början är wget, zip/unzip och tar.

Skärmbild
Vi funkar, fattas bara annat.

En terminal utan vi är ingen terminal, och givetvis fungerar vi även på en Iphone, men de speciella kommandon i vi-editorn, exempelvis :q, är lite mer knöliga att hantera än normalt, men det går.

Ish skapar några systemförändringar som gör terminalen praktisk att använda. Tangentbordet har några nya funktioner som är rent av nödvändiga för terminalens funktion.

Skärmbild
Med knappen ->| listas alla tillgängliga kommadon.

Uppe till vänster på tangentbordet finns fyra knappar som i tur och ordning listar tillgängliga kommandon och program, en Ctrl-knapp (för att till exempel göra Ctrl-c), en Esc-knapp och en knapp för piltangenter (till exempel för att göra pil-upp för senaste kommando). Pilknappen kräver lite tillvänjning; man håller ned den och för fingret uppåt för pil-upp, till höger för pil-höger och så vidare. Denna knapp fungerar även för att flytta markören (vänster/höger) för att kunna redigera kommandot.

En mycket snygg funktion som Ish lägger till i din Iphone är möjligheter till filöverföring mellan Ishs kataloger på din Iphone och din Icloud-enhet.

Skärmbild
Ish lägger till en Plats i Filer. Aktivera platsen och bläddra i katalogerna.

När Ish installeras skapar den en ny Plats i appen Filer; allt du behöver göra är att aktivera den nya platsen och klicka in på den. Där finner du det förväntade katalogträdet under /.

Skärmbild
Katalogträdet är bekant.

Vi testade att skapa en txt-fil med touch test.txt i hemkatalogen /root. Därefter öppnade vi Filer, klickade ned till /root, markerade filen, och klickade på Dela-knappen. Sen väljer man en katalog under Icloud och klickar på Lägg till.

Skärmbild
Överför filer mellan Ish-katalogerna och din Icloud.

Tyvärr går det än så länge bara att använda Filer för överföring mellan Ishs kataloger och andra kataloger, inte tvärt om. Tills vidare får du nöja dig med wget för att överföra filer till Ish.

Det finns inte mycket negativt att säga om Ish. Appen är i beta-stadiet och allt är inte klart; det får vi än så länge acceptera. Det är lite pilligt att använda en terminal på en enhet med förhållandevis litet fönster och ett virtuellt skrivbord, men Ish har gjort så gott man kan begära. Upplevelsen på en Ipad är säkert bättre, men inget vi hade tillfälle att testa.

Läs också: Nytt säkerhetshål: ipv6-paket kan sänka din Linux-server
Läs också: Fyra år gammalt säkerhetshål i SSH upptäckt