Nu är det mindre än ett år kvar tills Microsoft stryper supporten för Windows 7. Slutdatumet har satts till 14 januari 2020 – då slutar det komma patchar för systemet, åtminstone sådana som är gratis och når alla installationer.

Men Windows 7 går inte i graven så lätt. Vår amerikanska systersajt Computerworld har ställt samman datumen att hålla koll på.

Februari 2019: stöd för SHA-2.
Alla patchar till Windows 7 signeras digitalt med en SHA-1-algoritm. SHA-1 har anor från 1995 och anses idag inte tillräckligt säker. I februari 2019 kommer uppdateringar till Windows 7 som lägger på stöd för den nyare och säkrare SHA-2. Det här är viktigt, som vi ser ett par månader senare.

9 april 2019: krav på SHA-2.
Den 9 april går Microsoft över till SHA-2 för patcharna till Windows 7. Datorer som av någon anledning inte mottagit SHA-2-uppdateringen i februari/mars blir alltså inte längre säkerhetspatchade efter det här datumet.

9 juli 2019: SHA-2 i WSUS.
Den som patchar sina klienter med WSUS 3.0 SP2 måste lägga till stöd för SHA-2 i WSUS för att kunna fortsätta trycka ut patchar efter 9 juli 2019. (WSUS 3.0 har tio år på nacken och kom ut i samband med Windows Server 2008. Version 4.0 släpptes med Windows Server 2012 och 5.0 med Server 2016.)

(Spekulation) 14 december 2019: Meddelande på skärmen?
En månad innan Windows XP slutade patchas började alla XP-datorer visa påminnelser på skärmen som uppmanade användarna att uppgradera. Om Microsoft tar samma grepp om Windows 7 börjar de meddelandena visas i december nästa år.

14 januari 2020: Sista patcharna
Den 14 januari 2020 kommer så de sista säkerhetspatcharna till Windows 7-datorer som är gratis och franko. Ett historiskt datum på sätt och vis, då Windows 7 kan vara den sista version som behöver fasas ut. Med Windows 10 gick Microsoft över till operativsystem som tjänst, och Windows 10 har kallats den sista versionen av Windows.

Efter 20 januari 2020: Betalpatchar för vissa.
Microsoft kommer dock att fortsätta skriva säkerhetspatchar till Windows 7 även efter den 14 januari. De patcharna är inte gratis, och kan heller inte köpas av vem som helst. Det gäller enbart volymlicenser av Windows 7 Professional och Enterprise. Programmet heter Extended Security Updates, eller ESU.

Vad ESU kommer att kosta är inte känt, men det kommer att säljas som ettåriga abonnemang, och som längst i tre år, alltså till början av 2023.

(Spekulation) April 2021: Security Essentials? 
Kvarvarande maskiner som inte längre säkerhetsuppdateras kommer gissningsvis fortfarande att få uppdaterade malwaresignaturer till Microsoft Security Essentials, även efter januari 2020.

När Microsoft ströp supporten för XP-datorer fortsatte de trycka ut malwaresignaturer till dem i 15 månader. Om de gör likadant den här gången kommer de sista malwaresignaturerna till Security Essentials på Windows 7 i april 2021.

(Spekulation) Januari 2022: Google Chrome?
Google kommer troligen att fortsätta säkerhetspatcha Chrome på Windows 7 även efter att Microsoft släckt supporten. Chrome på XP underhölls fram till april 2016, två år efter att Microsoft satt P, eftersom så många fortsatte använda systemet.

Januari 2023: Slut även på ESU.
I januari 2023 torde de allra sista säkerhetspatcharna distribueras ut till Windows 7-maskiner även för de företag som betalar för förlängd support i ESU-programmet. Tre år har dessa i så fall hållit ut.

När Windows XP dödförklarades i april 2014 stod det för ungefär 19 procent av alla Windows-installationer, enligt Statcounter. Efter ett år var siffran 13 procent, efter två år 9 procent och efter tre år 5 procent. Än idag finns det tillräckligt många XP-maskiner kvar för att åtminstone synas i statistiken.

Windows 7 står idag för ungefär 36 procent av Windows-installationerna, och minskar stadigt.

Ungefär ett år innan supporten släcktes för Windows XP började Microsoft erbjuda rabatter för att få över företag till Windows 7. Om det mönstret håller den här gången också borde erbjudandena snart börja dyka upp.

Artikeln har tidigare publicerats i november 2018.

Läs också:
Nu sker tronskiftet: Windows 10 går om trotjänaren
Kritvitt tema på väg till Windows 10