Microsoft ger inte upp försöken med lättare varianter av Windows som inte kan köra traditionella Windowsprogram, trots att Windows RT och Windows 10 S båda har floppat. Bakom kulisserna jobbar de nu med en tredje variant, som går under arbetsnamnet Lite.

Det skriver Microsoftbevakaren Brad Sams på sajten Petri.com. Han hänvisar till information han hittat i betaversioner av Windows och till interna källor på Microsoft. Uppgifterna är i skrivande stund inte bekräftade av Microsoft.

Här är en sammanfattning av hur Brad Sams beskriver operativsystemet:

• Lite ska kunna köras på olika slags processorer, inklusive Snapdragon.

• Lite kör bara PWA- och UWP-appar – progressive web apps och appar för Universal Windows Platform. Inga traditionella Windows-program. UWP är appar som kan köras på allt från datorer till Windows-telefoner (om det finns några kvar) till Xbox till Hololens.

• Lite ska troligen bara bli tillgängligt för datorleverantörer, och inte gå att köpa separat.

• Lite ska vara mycket mindre och lättare än stora Windows, gjort för prylar som är ”instant-on” och ”always connected” i stil med surfplattor och telefoner.

• Brad Sams skriver också att Lite kan få ett annorlunda användargränssnitt och kanske inte ens kommer att heta ”Windows”. Det vore förstås ett stort steg för Microsoft, och på sätt och vis historiskt.

Tanken bakom Lite ska vara att ta upp kampen med Chromebooks, som har blivit vanliga i skolor.

Läs också:
Kritvitt tema på väg till Windows 10 
Hejdå till lösenord på företaget – så funkar Windows Hello for Business