Nya Visual Studio 2019, som finns att ladda ned som preview idag, även för Mac, ingår i ett batteri av produkter och tjänster som Microsoft presenterar idag. Visual Studio 2019 fortsätter på temat att Microsoft vill att deras verktyg, och naturligtvis plattformar som Azure, ska passa alla utvecklare oavsett vilka språk eller verktyg de använder, eller vilken plattform de väljer att distribuera som kod på, skriver Ars Technica.

Visual Studio integrerar med samarbetsverktyget Live Share, och går ett steg längre med IntelliCode, ett maskininlärningsdrivet tillägg till hjälpverktyget IntelliSense som hängt med sedan länge. IntelliCode analyserar kodkataloger för att bygga modeller för en rad olika saker som kodformatering till biblioteksanvändning och utvecklingsmönster.

Intellicode fungerar idag med C# i Visual Studio och med Python i Visual Studio Code. Det använder kodkatalogerna med öppen källkod på Github som inlärningsdata. Visual Studio 2019 tar detta ett steg längre genom att tillåta analyser av privata kodkataloger. med Visual Studio 2019 lägger till stöd för fler språk som C++ och XAML, och Visual Studio Code lägger till stöd för JavaScript, TypeScript och Java.

Öppen källkods-plattformen .net Core 2.2 med stöd för Windows, OS X och Linux är nu allmänt tillgänglig, men mer intressant är att version 3.0 av .net nu finns som preview. Det senaste versionen kommer att stödja WinForms och det grafiska ramverket Windows Presentation Foundation (WPF). Det i sin tut betyder att Microsoft för första gången släpper dessa ramverk som öppen källkod. WinForms är tillgängligt nu, medan WPF öppnas upp i etapper de kommande veckorna. Både dessa verktygslådor kontrolleras nu av .net Foundation.

Även Azure-plattformen har fått sin beskärda del av nya funktioner och tjänster. Ett antal tjänster inom maskininlärning och och kognitiva funktioner har uppdaterats, både för att öka möjligheterna inom molntjänster och för att kunna föra ut fler uppgifter för maskininlärning på enskilda enheter.

Azure DevOps, en uppsättning komponenter för livscykelhantering av applikationer, har fått flera nyheter, bland annat Azure Boards, som förser projekt med verktyg för överblick och rapportering, som nu blir integrerat med Github Issues. Azure Pipelines, en bygga-testa-kör-tjänst har fått tillägg i Visual Studio 2019 för att göra design-arbetsflöden enklare.

Microsoft har även lagt till nya möjligheter för serverlösa applikationer och applikationer i behållare. Det finns nu previews för Kubernetes, GPU-accelererade behållare och en Linux-version av Azure Functions, som ger samma betala-per-exekvering-modell som den nuvarande icke-Linux-versionen.

Läs också:
Microsoft köper Github för 65 miljarder kronor
Microsoft stöttar Linux: släpper 60 000 patent