Det var förra veckan som Microsoft meddelade att de kommer överge EdgeHTML – den renderingsmotor som webbläsaren Edge bygger på – till förmån för Googles renderingsmotor Chromium. Framtida versioner av Edge kommer alltså bygga på Googles teknik.

Detta oroar nu Mozilla Foundation, som ligger bakom webbläsaren Firefox. Grunden till oron bygger på att Mozillas renderingsmotor blir det enda alternativet utöver Chromium på marknaden eftersom Chromium ligger till grund för en hel räcka webbläsare, inte minst Googles Chrome, men även Opera, skriver TheNextWeb.

Mozilla menar att risken blir överhängande att utvecklare av webbappar slutar bry sig om att koda för fler renderingsmotorer, vilket är tämligen nödvändigt idag, och istället går helt in för Chromium.

Vid första påseende kan det verka bra att alla samsas om en "standard”, men det kan också resultera i att ett företag får för mycket att säga till om, och stor makt över hur innehåll framställs.

– Från ett socialt, civilrättsligt och individuellt bemyndigande-perspektiv är det rent förskräckligt att avstå kontroll över fundamental online-infrastruktur till ett enda företag, skriver Mozillas vd Chris Beard.

– Det ger Google ensam makt över vilka möjligheter som finns tillgänglig för var och en av oss. Vi konkurrerar inte med Google för att det ger goda affärsmöjligheter, utan för att hälsan för internet och livet online är beroende av konkurrens och fria val. Dessa värden är beroende av att vi som konsumenter kan välja och agera om vi vill ha något bättre, fortsätter Chris Beard.

Microsofts webbläsare, och dess renderingsmotor, blev aldrig den framgång Microsofts hoppats på. I skrivande stund står den för 4,3 procent av marknaden, enligt NetMarketShare. Mozillas oro kommer kanske inte som en överraskning, det var trots allt Mozilla (med Firefox) som i början av 2000-talet tog upp kampen mot den då totalt dominerande Internet Explorer 6, och på många sätt banade vägen för Googles Chrome.

Mozillas vd påminner om situationen i början av 2000-talet, då Microsofts IE6 nästan hade monopol, och skriver i sitt uttalande att "det kan hända igen”.

Mozilla släppte Firefox 1.0 2004, och det tog sju år innan marknadsandelen för IE6 gick under 50 procent. Chris Beard vädjar nu till användarna att testa Firefox som, enligt Chris Beard, i sin senaste version är snabb på att ladda sidor och är den enda webbläsaren som tar den personliga integriteten på allvar.

Läs också:
Nya Edge kan få stöd för Xbox One och Chrome-tillägg
Firefox Monitor lanseras på svenska – varnar dig för läckta lösenord