Gitlabs kommande system för serverlös utrullning av funktioner, Gitlab Serverless, introduceras den 22 december som en del av den kommande 11.6-versionen av Gitlab. Gitlab Serverless bygger på Googles Knative-system som i sin tur baseras på Kubernetes för att bygga, rulla ut och underhålla serverlösa programfunktioner, skriver ZDNet.

Gitlab inför denna tjänst i samarbete med företaget Triggermesh. Utvecklare på Gitlab kan installera Knative på Kubernetes direkt via gränssnittet i Gitlab och rulla ut sina serverlösa funktioner. Google införde Knative i juli som ett öppen källkods-projekt. Sen dess har Google och till exempel Red Hat och SAP presenterat kommersiella produkter baserade på Knative.

Gitlab, som gärna presenterar sig själva som "den enda enskilda applikationen för hela devops-cykeln”, skriver i en bloggpost att Gitlab Serverless låter utvecklare bygga, rulla ut och underhålla funktioner "tillsammans med resten av sin kod” inom ett och samma användargränssnitt, och att "det är svårt att på riktigt ta till sig ett arbetsflöde som lever utanför utvecklarnas invanda beteenden”.

Gitlabs samarbetspartner Triggermesh bygger lösningar för serverlösa funktioner och Function-as-a-Service (FaaS) för olika molnplattformar och utvecklade Kubeless, en föregångare till Knative.

Läs också:
Serverlöst är hett – men många saknar koll
Github eller Bitbucket eller Gitlab? Du måste inte välja en enda