1. Isbjörnselfie

För ett år sedan var den världsberömda naturfotografen Audun Rikardsen på Svalbard för att ta bilder av sjölejon vid ett andningshål i isen. Han monterade upp en kamera med rörelsedetektor på ett stativ vid hålet och väntade tålmodigt på avstånd. Problemet var att det kom en nyfiken isbjörn istället för ett sjölejon. Björnen utlöste några bilder på sig själv innan den av nyfikenhet råkade knuffa kameran med nosen. Den ramlade rakt ner i hålet och landade på botten 140 meter under isen.

Ett år senare återvände Audun med sin expedition till platsen och lyckades hitta kameran med hjälp av gps och en undervattensdrönare. Kameran var i bedrövligt skick men minneskortet lades i färskvatten och transporterades till Ibas labb. De bästa bilderna som björnen tog på sig själv kunde räddas.

2. Omfattande brandskada

En enorm eldsvåda totalförstörde en av Ibas kunders fabrik på Fiji. Värden för miljoner gick upp i rök och bland annat förstördes en extern hårddisk med viktig affärsinformation. Den återfanns bland resterna från byggnaden och Ibas ingenjörer kunde snabbt konstatera att disken utsatts för både extrem värme och vatten från släckningsarbetet.

ibas

Tidigare räddningsförsök hade kontaminerat insidan av disken med smuts och elektroniken hade korroderat då hårddisken inte förvarats i färskvatten direkt från att den hittats. Skivorna i disken var repade efter tidigare ”rengöring” och Ibas konstaterade även att skivorna återmonterats upp-och-ner under tidigare försök. Ibas kunde trots allt detta rädda alla viktiga filer.


3. Otursnumret 13

En Ibas-kund i Polen hade otur när han skulle visa semesterbilderna han tagit med sin telefon. Han stod på en balkong och rökte samtidigt och telefonen slank ur näven. Den slog i backen 13 våningar ner på en trottoar och var i riktigt dåligt skick när han tagit sig ner och hittat det som var kvar av telefonen. Ibas ingenjörer lyckade pussla ihop delarna och bilderna räddades.

4. Inget nöje på nöjesparken

Vid branden på Europark i Frankrike förstördes ett datacenter och två high-end servrar. Drygt 90 hårddiskar sändes till Ibas labb med hopp om att i alla fall något skulle kunna räddas. Diskarna hade delvis smält och brandlukten var mer än påtaglig. Mirakulöst nog kunde samtliga rådata läsas med specialutrustning och den viktiga databasen som legat på systemet kunde återskapas och levereras helt komplett.

5. Lugn och ro på båt blev usb-panik

Svenbjörn Kilander, professor i historia, arbetar med en ny bok och bestämde sig för att mönstra på ett fartyg i fyrtio dagar för att kunna ägna sig åt att skriva i lugn och ro utan störande faktorer som telefon och internet. Han sparade sitt arbete successivt på ett usb-minne men när resan närmade sig sitt slut hände något med minnet. När usb-minnet kom till Ibas visade det sig att det knäckts och att innehållet på minneskretsen i usb-minnet måste läsas med Ibas egenutvecklade utrustning för dataräddning. Svenbjörn vågade först inte svara i telefon när Ibas ringde för att meddela att allt gick att rädda. Boken blir klar under 2019.

Läs också:
Satellit-startup tar in 900 miljoner för att flytta datalagringen till rymden
25 procent av alla företagsdata ligger i molnet