En person med Twitter-identiteten "_0rbit” som påstår sig vara säkerhetsforskare och konstnär har publicerat filer som ser ut att innehålla personuppgifter om hundratals kända tyskar, i synnerhet politiker. Några av offren är inga mindre än förbundskansler Angela Merkel och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, samt ett antal parlamentsledamöter, medlemmar av EU-parlamentet och andra offentliga personer.

Dokumenten ser ut att gå tillbaka till 2017 och flera av dem ser ut att vara genuina enligt ett uttalande från en talesperson för den tyska regeringen. Talespersonen Martina Fietz har sagt till journalister att "personuppgifter och dokument som tillhör politiker och hundratals politiker och offentliga personer har publicerats på internet och regeringen ser mycket allvarligt på detta”. Personuppgifterna inkluderar sådant som fysiska adresser, mobilnummer, brev, fakturor och kopior av identitetshandlingar, skriver Ars Technica.

Twitter-kontot tillhörande "_0rbit” liksom hens bloggsida och andra webbsidor har plockats bort, men ett otal spegelsidor finns fortfarande kvar. Martina Fietz säger att inga av de personuppgifter som rör förbundskansler Angela Merkel, av det man hittills sett, är av den känsligare slaget. Det "enda" som verkar ha blivit exponerat är kopior av brev hon skickat och tagit emot, två e-postadresser kopplade till förbundskanslern samt ett faxnummer.

En talesperson för tyska inrikesdepartementet påpekar dock för nyhetsbyrån AFP att den tyska presidenten Frank-Walter Steinmeier samt representanter för alla politiska partier representerade i den tyska förbundsdagen har påverkats av informationsexponeringen, som ser ut att ha kommit från flera olika källor. Enligt den tyska säkerhetstjänsten BSI har inga intrång skett i nätverk tillhörande den tyska regeringen.

I ett uttalande säger den tyske inrikesministern Horst Seehofer att "efter en inledande analys finns det flera indicier som pekar på att data har läckt genom missbruk av inloggningsuppgifter till molntjänster, e-postkonton och sociala nätverk”. Dessa evidens pekar enligt inrikesministern på att datainsamlingen har skett i samband med operationer under 2015 utförda av hackergrupper med kopplingar till ryska säkerhetstjänsten GRU.

Exponeringen av personuppgifterna verkar ha viss politisk lutning eftersom många som exponerats är till exempel bloggare och Youtube-stjärnor som förespråkar liberala värden inom ämnen som ras, genus och sexuella ämnen som samkönade äktenskap. Exponeringen har även rört upp en debatt där till exempel vice ordförande för Merkels parti CDU, Patrick Sensburg, utifrån exponeringens art, utpekar högerextrema krafter. "Jag antar att attacken utförts av folk som står AfD [högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland] nära”, säger Patrick Sensburg.

Läs också:
Tyskland vill införa lagkrav på hur en router ska konfigureras
Snart avgörs slaget om EU:s digitala upphovsrätt