Tyska myndigheter har bett den tyska allmänheten om hjälp att få fram digital information som kan leda till gripandet av ägaren till en viss mac-adress. Adressen i fråga användes i samband med ett bombdåd i slutet av 2017.
Mac står för Media Access Control och är en unik identifierare av ethernet-gränssnitt som finns i så gott som alla nätverksprodukter idag, trådade som trådlösa. De finns i mobiler, datorer, iot-saker, vad som helst som kommunicerar över wifi, eller för den delen över kabel.
När enheter med mac-adresser kommunicerar med varandra sparas ofta mac-adresserna i loggar i routrar och brandväggar. Nu ber delstatspolisen i Brandenburg, där staden Berlin ligger, i ett pressmeddelande, allmänheten att söka igenom sina router-loggar och rapportera till polisen om de hittar mac-adressen f8:e0:79:af:57:eb, skriver ZDNet.
Enligt polisen i Brandenburg hör mac-adressen till en person som misstänks ligga bakom bombhoten mot logistikföretaget DHL som pågick mellan november 2017 och april 2018. Den misstänkte försökte pressa DHL på pengar genom att hota att detonera bomber på flera ställen i Tyskland, däribland DHLs lokaler, andra privata företag och allmänna platser.
Bombhotet var på riktigt; en första bomb, som skickades till ett företag nära Berlin, började brinna istället för att explodera. En andra bomb, som skickades till ett apotek i Potsdam, visade sig inte innehålla någon riktig bomb. Utredare som kallats in för att förhandla med den misstänkte lyckades få kontakt med personen via epost vid tre tillfällen; den 6, 13 och 14 april 2018. Vid ett av dessa tillfällen lyckades utredarna komma över en mac-adress som bör tillhöra en Motorola-mobil.
Dock vet alla med kunskaper om mac-adresser att dessa kan bytas ut, i mjukvara, när de skickas till andra enheter. Det betyder att förövaren kan ha fejkat sin mac-adress under e-postkommunikationen med polisen. Polisen hoppas trots det att få fram ny information, eller att personen inte varit smart nog att dölja sin mac-adress.
Polisen i Brandenburg vill veta vilka routrar som den misstänkte har kopplat upp sig mot före och efter attackerna, för att försöka följa hens rörelser och eventuellt komma fram till identiteten på den misstänkte.
Sannolikheten att mac-adressen skulle ha sparats i en router i Sverige är minimal, men den som har någon slags information ombeds höra av sig till polisen i Tyskland via dessa kontaktuppgifter.
Läs också:
Tunga tyska politikers personuppgifter exponerade av hackare
Tyskland vill införa lagkrav på hur en router ska konfigureras