Pwn2Own är den främsta hacker-tävlingen sedan ett drygt decennium. Tävlingen har betalat ut prissummor till dem som hittar sårbarheter i allsköns produkter som webbläsare, virtuella maskiner, datorer och mobiler. Pwn2Own är nu inne på sitt trettonde år och årets nya tävlingskategori är en Tesla Model 3 med över 900 000 dollar, cirka åtta miljoner kronor, i total prissumma för olika delsystem i bilen, skriver Ars Technica.

Den största prissumman, 250 000 dollar, ges till den som lyckas exekvera främmande kod på bilens gateway, autopilot eller den så kallade Vehicle Controller Secondary (VCSEC) som ansvarar för diverse säkerhetsfunktioner som till exempel stöldlarmet.

Dessa tre delsystem representerar de mest kritiska funktionerna ur ett säkerhetsperspektiv, och det finns naturligtvis en tanke bakom varför just dessa ger de högsta prissummorna. För att kvala in som ett godtagbart hack krävs det att respektive delsystem tvingas kommunicera med en främmande basstation eller annan främmande enhet. Utöver detta finns det en prissumma på 50 000 dollar till den som lyckas utföra en dos-attack som slår ut bilens autopilot.

Utöver de tre viktigaste delsystemet kommer Pwn2Own att belöna dem som hackar:

  • Teslas mobil-bilnyckel så att främmande kod kan exekveras, låser upp bilen eller startar bilen utan att ordinarie nyckel används (100 000 dollar).
  • Bilens CAN-bus, det interna nätverket som medger kommunikation mellan bilens olika sensorer, mikrokontrollers och andra enheter (100 000 dollar).
  • Teslas infotainmentsystem (85 000 eller 35 000 dollar beroende på vilken del).
  • WiFi- eller bluetooth-hack (60 000 dollar).
  • Utöver dessa ger Pwn2Own 35 000 dollar i bonus till alla hack som överlever en omstart av systemet.

Pwn2Own sponsras av Trend Micros Zero Day Initiative. ZDI rapporterar eventuella upptäckta sårbarheter till Tesla och sårbarheterna hålls strikt hemliga tills de har lagats.

Mer information om tävlingen finns här.

Läs också:
”Tesla ligger före andra biltillverkare inom tre nyckeltekniker”
Berusad Tesla-förare stoppades av polisen – sov bakom ratten