Molnbjässen Amazon Web Services lanserar idag en ny tjänst som gör det möjligt för utvecklare att skapa regler för säkerhetskopiering av sina data. Till att börja med fungerar säkerhetskopieringen för volymer inom tjänster som Amazon EBS, RDS-databaser, DynamoDB-tabeller, EFS-filsystem och AWS Storage Gateway. De som vill säkerhetskopiera lokalt lagrade data kan använda AWS Storage Gateway. Fler tjänster som stöds av AWS Backup är på väg, skriver Techcrunch.

AWS Backup låter användarna definiera sina egna regler för säkerhetskopiering av data och hur länge säkerhetskopiorna ska behållas, vilket även inkluderar att flytta data till extern lagring (gäller endast EFS-data) eller radera informationen efter en viss tid. I grundläget lagras säkerhetskopiorna i hinkar på Amazon S3.

Vän av ordning undrar om inte dessa tjänster redan har funktioner för att att säkra data, och det är sant att de ger möjligheten att skapa avbildningar, bortsett från EFS-filsystem. Det AWS Backup gör är att automatisera processerna och ger användaren möjlighet att skapa regler och scheman. Av den anledningar kostar Backup inte mer än kostnaden för dessa avbildningar. Undantaget är säkerhetskopior av filsystem, där Amazon tar betalt per gigabyte. Användaren måste även betala för återställning av EFS-filsystem och DynamoDB-data.

För tillfället är Backup begränsad till en given AWS-region, med företaget säger att de planerar för att utöka funktionaliteten till att gälla över flera regioner. Detta bör komma senare i år.

Läs också:
Systemskiftet: Nu är molnet större än de egna datahallarna
AWS fortsätter storsatsa i Katrineholm – bygger fler datahallar