WWF i Australien lanserar i samarbete med BCG Digital Ventures en blockkedje-baserad plattform som kommer spåra miljöpåverkan och etik kring produkter som livsmedel. Organisationerna hoppas att hjälpa konsumenter att undvika produkter som är illegala, har stor miljöpåverkan eller är oetiska på olika sätt, skriver ZDNet.

Plattformen, döpt till OpenSC, kommer "ge företag och konsumenter en helt ny nivå av transparens om dem mat vi äter bidrar till en försämrad miljö eller sociala orättvisor som slaveri”, säger världsnaturfondens australiensiske vd Dermot O'Gorman.

OpenSC fungerar med hjälp av qr-koder. När en användare scannar en qr-kod visas information om var produkten kommer från, när och hur den producerades, och hur den transporterats genom försörjningskedjan. För att detta ska fungera måste en rfid-krets appliceras vid ursprungskällan; detta kan även innebära att rfid-kretsen måste placeras i en djurkropp, till exempel en fisk. Rfid-kretsen måste också registreras och länkas till blockkedjan.

Blockkedjan registrerar sedan alla rörelser och transporter och kan även lagra tilläggsinformation som temperaturen i olika varulager. För att visa hur det hela kan fungera passade de bakomliggande organisationerna på att lansera OpenSC på restaurangen Aria i Sydney tillsammans med den kände kocken Matt Moran, som tillagade en av de första produkterna som spårats med hjälp av blockkedjan - en patagonisk tandfisk som fångats av australiensiska fiskare utanför Antarktis. Fisken hade då passerat 13 länder innan den hamnade i köket his Matt Moran, som kallar OpenSC ett "passions-projekt”, och menar att det är viktigt för kockar att känna till var deras råvaror kommer från.

"Vi har utvecklat en teknik som med säkerhet kan peka ut platsen var varje tandfisk fångats och sedan, med hjälp av maskininlärning, visa att den fångats på laglig väg genom ett MSC-certifierat fiske, och speciellt att fisken inte fångats inom ett skyddat eller känsligt område. Tekniken är i högsta grad kompatibel med existerande system för leveranskedjor och andra blockkedje-baserade lösningar, säger Paul Hunyor, direktör på BCG Digital Ventures och ledamot av World Economic Forum Council.

Läs också:
Brittisk bank valutahandlade i blockkedjan för 2 000 miljarder
Efterfrågan på blockkedjeutvecklare exploderar