Dolda och/eller ofrivilliga nedladdningar av filer från webbsajter, så kallade drive-by-downloads, kan ske med hjälp av skadliga annonser, i bakgrunden i iframes (ofta pop-up-fönster) eller via skadliga skript planterade på sajterna av cyberkriminella. Detta sker ofta utan någon interaktion från användaren, skriver Bleeping Computer.

Nu aviserar Google att de kommer uppdatera webbläsaren Chrome (Chromium) så att dolda nedladdningar via webbsajternas iframes stoppas per automatik. Denna teknik används med förkärlek av cyberkriminella för att plantera skadlig kod på datorer hos inte ont anande användare. Google har publicerat ett google-docs som närmare förklarar tekniken.

När skyddet mot dolda nedladdningar väl finns på plats, kommer alla försök till dolda nedladdningar att stoppas och det enda som kommer märkas är ett felmeddelande på serversidan.

Skyddet kan även komma att stoppa skadliga annonser som ofta används för att trigga dolda nedladdningar. Innan detta skydd är på plats kan användare skydda sig mot dolda nedladdningar genom att stoppa javascript och inbyggt aktivt innehåll och framför allt filtrera och undvika opålitliga sajter.

Läs också:
Google får hård kritik för planen att stoppa annonsblockerare i Chrome
Mozilla "djupt oroliga” över att Microsoft dödar Edge