Raspberry Pi CM3+ är en variant av den populära mini-datorn för företag och industriellt bruk; den kan byggas in i olika system för att tillföra ny funktionalitet, men är lika enkel att arbeta med och lika billig som den vanliga Raspberry Pi, skriver ZDNet.

CM3+ ärver i princip samma specifikationer som Pi 3B+, men CM-modellen saknar usb- och hdmi-portar, å andra sidan har den fler gränssnitt med stöd för två kameror, två skärmar och extra gpio-pinnar. Processorn är densamma som på 3B+, det vill säga en Broadcom BCM2837B0, Cortex-A53 (ARMv8) 64-bit SoC @ 1.2GHz. CM3+ har även 1 gigabyte arbetsminne (LPDDR2 SDRAM), och upp till 32 gigabyte eMMC flash-minne.

Enligt Raspberry Pi Foundation är eMMC-flash mer pålitligt än sd-kort och därför bättre lämpat för industriellt bruk. Det är också större lagringsutrymme som stått högst på kundernas önskelista. Raspberry Pi Foundation säger även att den nya CM3+ har bättre kylningsegenskaper vid samma arbetsbelastning, men processorn blir fortfarande lika varm, i snitt 80° C.

Den billigaste varianten blir din för 25 dollar, men saknar då flash-lagring. De övriga modellerna säljs för 30, 25 och 40 dollar och dessa kommer med 8, 16 respektive 32 gigabyte flash-utrymme.

Läs också:
Raspberry Pi – se upp! Här är 6 utmanare till den populära minidatorn
Raspberry Pi släpper ny pyttedator – lika snabb som föregångaren men billigare